Achtergrond
KRO-NCRV

'Worstenbroodjes zeggen iets over onze identiteit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Worstenbroodjes zeggen iets over onze identiteit'

''Als je er eenmaal eentje hebt geproefd, een échte goeie van de bakker of de slager, dan ben je er voor de rest van je leven aan verslingerd”, zegt VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen. Ze is groot liefhebber en de officiële ambassadeur van het worstenbroodje.

Woensdag is zij aanwezig bij de jaarlijkse verkiezing van het lekkerste worstenbroodje van Brabant. Het is een belangrijke gebeurtenis voor de bakkers, slagers en bevolking van de zuidelijke regio. Want een worstenbroodje is meer dan een worstenbroodje. Ze zijn verweven met het Brabantse cultuurgoed en het Brabantse land.

Buitenlands worstenbrood

Kookboekenschrijver Jacques Meerman begrijpt de passie van Van Nieuwenhuizen heel goed. "Dit is precies waar het over gaat bij een regionaal gerecht. Namelijk dat iedereen het beste recept heeft en daar met veel vuur over kan discussiëren.'' Maar Brabant is daar niet uniek in, vertelt hij. Zo heeft Limburg exact hetzelfde met zuurvlees, Leiden met de hutspot en Friesland met suikerbrood.

Grappig genoeg komen onze streekgerechten volgens Meerman vaak uit het buitenland. Via de nationale elite komen ze als dalend cultuurgoed bij de bevolking terecht. En als de populariteit van het gerecht in één regio stijgt en in de rest van Nederland vergeten wordt, dan heb je een streekgerecht.

Quote

Hutspot is een van de weinige dingen die we écht zelf verzonnen hebben

Recept in spijkerschrift

Het 'recept' voor pasteien (of variaties op gevuld brood), stond volgens Meerman in 1700 vóór Christus al op drie spijkerschrifttabletten. Hoe een regio vervolgens met een eenvoudig recept aan de haal gaat is het verschil tussen een gerecht en een streekgerecht.

Een écht typisch Nederlands gerecht is volgens Meerman hutspot. Even dacht hij iets gevonden te hebben wat er op lijkt. In een Syrisch kookboek uit de 15e eeuw, maar de link met Leiden onderbrak, dus dat viel af. "Hutspot is een van de weinige dingen die we écht zelf verzonnen hebben, dat vind je nergens terug.''

Ster advertentie
Ster advertentie