appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Eritrese vluchtelingenvrouwen slachtoffer van huiselijk geweld

Maaike Jaspers
zaterdag 23 maart 2019 | VPRO | Argos Twitter

Haar man stampte met zijn voeten op haar rug, met zijn schoenen nog aan. Mirjam raakte bewusteloos en plaste in haar broek. Ze is een van de vele Eritrese vrouwen in Nederland die na gezinshereniging te maken krijgt met huiselijk geweld, maar niet wist was ze daartegen kon doen. Argos dook in het grootschalig misbruik en sprak met Mirjam, vrijwilligster Betty Teklemariam en hulporganisaties.

Bij meer dan 70% van de gezinnen die ik help, zie ik mishandeling

Vrijwilliger Betty Teklemariam in 'Veilig Thuis? Nooit van gehoord'

"Ik zie zoveel dingen verkeerd gaan", zegt Betty Teklemariam in Argos. Ze is tolk, cultural mediator en vrijwilliger en vluchtte zelf op haar achtste uit Eritrea. 

Eritrese gezinshereniging (credits: Maaike Jaspers)

Stokslagen

De vrouwen die Teklemariam helpt, komen voor gezinshereniging naar Nederland. Normaal gesproken kom je als vluchteling eerst in een AZC terecht en krijg je informatie over het reilen en zeilen in Nederland. Maar deze vrouwen slaan die stap over en zitten binnen een week al bij hun man thuis. 

Eind goed, al goed, zo lijkt het dan. Maar wat als je vervolgens wordt mishandeld? Teklemariam: "Dan bedoel ik niet een klap in je gezicht, maar echt fysieke mishandeling. Dat ze worden geslagen met een riem, met stokken..." 

Eritrese vrouwen weten vaak niet hoe ze om hulp moeten vragen (credits: Maaike Jaspers)

Als het mis gaat, weten vrouwen zoals Mirjam niet waar ze naartoe moeten voor hulp. Ze spreken de taal niet en worden soms ook niet geloofd. Instanties hebben ondertussen nauwelijks zicht op het welzijn van nareizigers en het misbruik in de Eritrese gemeenschap in het bijzonder. Alleen Pharos (het Expertisecentrum Gezondheidsverschillen) deed een verkennend onderzoek. 

'De situatie is nog steeds niet verbeterd'

Met vrouwen die uiteindelijk toch bij de politie of een hulpverleningsorganisatie aankloppen, weten de hulpinstanties zich weinig raad. Ook vrijwilligster Betty komt om in de hulpvragen van Eritrese vrouwen. Argos sprak naar aanleiding van 'Veilig Thuis? Nooit van gehoord!' met haar.

Betty Teklemariam over huiselijk geweld onder Eritrese vrouwen

Anna helpen?

Woon je in de omgeving van Den Helder en wil je de Eritrese Anna helpen met het leren van de taal en/of het leren kennen van de Nederlandse samenleving? Neem dan contact op met Argos: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer Argos?

Argos doet journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Luister elke zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur naar Argos op NPO Radio 1 en volg Argos op Facebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1