appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

BNNVARA reageert op kritiek burgemeester op radiocolumn

Beeld: NPO Radio 1
vrijdag 15 maart 2019 | NPO Radio 1 | NPO Radio 1

BNNVARA heeft in een schriftelijke verklaring gereageerd op de burgemeester van Urk die juridische stappen onderzoekt naar aanleiding van een column van de omroep op NPO Radio 1.

De verklaring luidt als volgt: "Wij begrijpen dat de column van Elfie Tromp discussie oproept. Onze columniste zet in haar column de ongeregeldheden in Urk immers in scherpe bewoordingen neer en zij gebruikt pittige metaforen. Dat mag echter in een column, zeker wanneer die aansluit bij een kwestie die onderwerp is van maatschappelijk debat. De maker heeft in zo’n publicatie immers een grote mate van vrijheid. Juridische grenzen zijn in de column van Elfie niet overschreden. Als de burgemeester van Urk de juridische mogelijkheden wil laten onderzoeken zien wij de uitkomst daarvan met vertrouwen tegemoet."
 

De Urker burgemeester Pieter van Maaren (CDA) kondigde vrijdagochtend op Twitter aan dat hij contact heeft gezocht met het Openbaar Ministerie over juridische stappen tegen de columnist en de publieke omroep onder wiens verantwoordelijkheid de column is uitgesproken.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tegenover de regionale krant laat gemeentewoordvoerder Eef de Vries van Urk weten dat er er "massaal gereageerd" is op de radiocolumn. "We zoeken uit of de column grenzen overschrijdt, met de uitspraak over dijken doorsteken. Daarmee geef je aan dat je de inwoners dood wenst. Een verschrikkelijke uitspraak natuurlijk. Naar aanleiding daarvan hebben we contact opgenomen met justitie. Of het een zaak wordt moet blijken. We zijn geen specialisten. We bekijken wat zijn onze mogelijkheden zijn hier iets aan te doen." Ook meldt De Vries dat er bij de politie "veel aangiftes" zijn binnengekomen tegen de columnist.

Het Openbaar Ministerie heeft laten weten de klacht van de burgemeester te onderzoeken:

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elfie Tromp nam donderdag in haar column in het BNNVARA-programma De Nieuws BV op NPO Radio 1 Urk op de korrel.

Druktemaker Elfie Tromp - Urk

Onder de titel Druktemaker is in De Nieuws BV elke werkdag een columnist te horen die zijn of haar visie geeft op de actualiteit. "Het gaat om een wisselend team van opiniemakers die de gelegenheid krijgen om hun mening te ventileren, veelal over actuele kwesties", aldus BNNVARA.

Marokkanen en Urkers

Uiteraard deed NPO Radio 1 ook journalistiek verslag van de gespannen situatie op Urk. In de bus van het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co was bijvoorbeeld aandacht voor de ongeregeldheden op Urk. Hier gaven verschillende inwoners van Urk hun kijk op de gang van zaken:

NC BUS 1 Marokkanen en Urkers over ongeregeldheden Urk

NC BUS 2 Marokkanen en Urkers over ongeregeldheden Urk

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1