appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Terreur-expert Bette Dam: 'Je kan niet zeggen dat Hamza bin Laden tot de top van Al Qaida behoort'

ANP
woensdag 6 maart 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

De Amerikanen zijn op jacht naar Hamza bin Laden, de zoon van voormalig Al-Qaida-leider Osama bin Laden. Zij zien de 'favoriete zoon' van Osama als dé nieuwe leider van Al Qaida. Hoe gevaarlijk is hij en kun je zeggen dat terreurgroep Al Qaida weer opleeft nu IS steeds zwakker wordt? Journalist en terreur-expert Bette Dam bracht onlangs het boek Op zoek naar de Vijand uit over Taliban-leider Mullah Omar en praat erover in De Nieuws BV.

Amerika zet prijs op het hoofd van Hamza bin Laden: is hij gevaarlijk?

Berichtgeving uit Amerika

Al sinds 2015 zijn er verschillende berichten over dat Hamza - één van de 23 kinderen van Osama - de grote leider van Al Qaida gaat worden, maar we weten eigenlijk heel weinig van hem. Volgens Bette Dam moeten we daarom oppassen met het overnemen van dit soort berichten vanuit de Verenigde Staten.

We moeten twee keer nadenken voor we verdergaan met dit nieuws

Terreur-expert Bette Dam

Dam: "De manier waarop de Amerikanen dit brengen zorgt er ook voor dat je er bang voor bent. Ter vergelijking: toen ik voor mijn boek op zoek ging naar Taliban-leider Mullah Omar dacht ik ook, 'dit wordt de engste tocht ever', maar ik kwam erachter dat Amerikanen maar weinig wisten over hem, terwijl ze wel zo'n angstbeeld hadden gecreëerd".

Hamza mocht niet mee doen

Tijdens de aanslagen op 9/11 zou Hamza bin Laden elf jaar oud zijn en vanaf dat moment is veel onduidelijk over wat hij heeft gedaan. Een groot gedeelte van de familie Bin Laden - waaronder Hamza - is naar Iran gegaan. Ieder bewijs waaruit blijkt dat Hamza betrokken zou zijn bij de organisatie van Al Qaida ontbreekt volgens Dam.

"Af en toe zie je hem op een internetsite van Al Qaida, maar de Taliban had er ook een handje van om hun leider - die niets meer voorstelde - groot te portretteren en daarom hebben wij zeventien jaar lang geloofd dat hij een groot gevaar vormde." 

Hamza schreef in een brief aan zijn vader dat hij mee wilde doen aan de strijd

terreur-expert Bette Dam

Na de dood van Osama bin Laden in mei 2011 hadden de Amerikanen brieven in handen waarin Hamza ook naar voren kwam. Dam: "Je ziet daarin ook correspondentie tussen Hamza en zijn vader waarin hij schrijft dat hij graag wil meedoen aan de strijd van zijn vader, maar Osama wil dat niet en adviseert zijn zoon om naar Qatar te gaan, waar een deel van de familie Bin Laden een ontzettend luxe leven leidt". 

IS verslagen: leeft Al Qaida nu weer op? 

Bette Dam woonde vier jaar lang in Afghanistan, het land waar de 'War on Terror' ooit begon. Inmiddels is die oorlog veel groter geworden, zoals in Syrië en Irak met de strijd tegen Islamitische Staat. Verschillende experts beweren dat het verlies van IS een opleving voor Al Qaida betekent. "In de gebieden waar ik kom (Afghanistan, Pakistan, Syrië, Irak) zijn heel veel mensen woedend op Amerika, dus er is genoeg reden om opnieuw te organiseren.''

''Tussen IS en Al Qaida is ook veel onenigheid. Ik heb een van de zoons van Bin Laden gesproken en die moet niets hebben van IS, maar ze zijn ook woedend over de dood van hun vader. Hij is in de zee gegooid en verdwenen." In welke hoedanigheid deze strijders terugkomen is volgens Dam niet te zeggen. "Bij Al Qaida is ook een leiderschapsissue, want de opvolger van Osama bin Laden is Ayman al-Zawahiri. Als de zoon van Osama de nieuwe leider is: waar is Al-Zawahiri dan?"

Amerika zet prijs op het hoofd van Hamza bin Laden: is hij gevaarlijk?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1