Achtergrond
HUMANVPRO

Omstreden hoogleraar verliest promotierecht

foto: Hans Lachmanfoto: Hans Lachman
  1. Nieuwschevron right
  2. Omstreden hoogleraar verliest promotierecht

De universiteit van Tilburg heeft hoogleraar Ruben Gowricharn woensdag het recht om promovendi te begeleiden ontnomen. Dat gebeurde nadat er fouten werden ontdekt in een proefschrift dat hij begeleidde.

De Promotiefabriek

Gowricharn is promotor van een proefschrift van antropoloog Nazar Soroush over salafistische jongeren. De hoogleraar raakte eerder al in opspraak na de Argos-uitzending De Promotiefabriek van 1 september 2018. Daaruit bleek dat aan de universiteit van Tilburg grote aantallen buitenpromovendi zijn gepromoveerd. Buitenpromovendi zijn promovendi die niet aan de universiteit verbonden zijn.

Voor elke geslaagde promotie ontvangt de universiteit geld. De verdenking rees dat in Tilburg kwantiteit belangrijker was dan kwaliteit, en dat het binnenhalen van buitenpromovendi als verdienmodel werd gehanteerd. SP-kamerlid Frank Futselaar sprak van een promotiefabriek.

Tot 2017 was Gowricharn hoogleraar sociale cohesie aan de Tilburg Universiteit. Nu is hij bijzonder hoogleraar Indiase diasporastudies aan de VU in Amsterdam. Ook de VU kreeg officieel bericht over de ontneming van het promotierecht.

Met 'De Promotiefabriek' won Argos de Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek.

Nationale Onderwijsprijs voor Argos

Meer Argos?

Argos doet journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Luister elke zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur naar Argos op NPO Radio 1 en volg Argos op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie