Achtergrond
BNNVARA

Het leven van een schaapherder is minder romantisch dan je denkt

foto: Ton van Zantvoortfoto: Ton van Zantvoort
  1. Nieuwschevron right
  2. Het leven van een schaapherder is minder romantisch dan je denkt

Een herder die met zijn kudde schapen door de velden loopt op een mooie zonnige ochtend. Klinkt best idyllisch toch? Documentairemaker Ton van Zantvoort laat de minder romantische kant uit het leven van schaapherder Stijn Hilgers zien. In De Nieuws BV vertellen de maker en de herder waarom het beroep schaapherder gevaar loopt.

De afgelopen jaren heeft documentairemaker Ton van Zantvoort herder Stijn Hilgers intensief gevolgd. De twee kennen elkaar al tien jaar, maar na een korte film waren ze elkaar voor enige tijd uit het oog verloren. Toen ze elkaar na enkele jaren opnieuw troffen herkende Ton Stijn niet meer. Stijn had geen haren meer door de stress en dit was tevens het startpunt voor de documentaire 'Schapenheld'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toen Stijn een jaar of twaalf was kwam hij in contact met een schapenboer en sloeg de vonk over. Stijn: "Je proeft de vrijheid, je proeft een stukje eigenheid en je voelt je verbonden met de natuur". Maar alleen maar tegen een boom zitten en kijken naar de kudde is er niet bij. Natuurlijk heb je daar wel tijd voor, vertelt Stijn, maar er komt veel meer bij kijken. Toen Ton werd benaderd door Stijn voor een film, wilde hij direct meewerken. "Het voelde alsof ik een verhaal te vertellen had."

Financiële problemen

In de documentaire duurt het romantische beeld van een herder maar even. Zo bellen mensen de politie en de brandweer omdat er enkele schapenkeutels op hun stoep liggen. De keutels zijn een voorbeeld van een opeenstapeling van problemen. Een ander groot probleem voor Stijn zijn de financiële zorgen. "Schaapherders die op de traditionele manier met hun eigen kudde door het land trekken verdienen structureel 30.000 euro per jaar te weinig. Wij vinden dat de overheid daar verantwoordelijk voor zou moeten zijn. We grazen op terreinen die voor de cultuur historie van Nederland erg belangrijk zijn."

Een intensief project

In totaal duurde het project vijf jaar, waarvan de opnames twee, en het editen anderhalf jaar in beslag nam. Gedurende de draaiperiode is Ton intensief betrokken bij het leven van Stijn en slaapt hij zelfs bij het gezin. Ton koos er bewust voor om niet het romantische plaatje van de schaapherder te laten zien. Ton: "Het is wel mijn film, ik zet hem op een bepaalde manier neer. Ik wilde juist die andere kant laten zien."

Quote

Het is heel moeilijk om al die jaren stress en alle tegenslagen in beeld te brengen

Ton van Zantvoort

Mensen schrokken van Stijn in de eerste versies van de film, dus koos Ton ervoor om wel romantische elementen toe te voegen. Ton: "Het is heel moeilijk om al die jaren stress en alle tegenslagen in beeld te brengen. Voor mij gaat de film niet over schapen. Voor mij gaat de film over een ZZP'er."

Inmiddels heeft Stijn zijn kudde noodgedwongen verkocht. De concurrentie en dalende inkomsten zorgden ervoor dat het voor Stijn en zijn gezien niet meer mogelijk was om de kudde te behouden.

De documentaire van Ton van Zantvoort over schaapherder Stijn Hilgers

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie