appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Zo word je géén curlingouder

Brittany Simuangco
zondag 24 februari 2019 | KRO-NCRV | Teunie Stoffele

Curlingouders. Ouders die ieder obstakel voor hun kinderen weg willen poetsen. De term is nieuw leven ingeblazen door Juf Ank uit de tv-serie De Luizenmoeder. Op het eerste gezicht een grappige term, maar er schuilt een serieus probleem achter. Dat zegt opvoedkundige Marina van der Wal in Spraakmakers. "Wie niet met teleurstellingen heeft leren omgaan, is niet toegerust voor het leven."

Marina van der Wal over de zorgelijke ontwikkeling van curlingouders

Door alles te regelen voor je kind, maak je het afhankelijk en daarmee bewijs je het op de lange termijn beslist geen dienst, denkt Van der Wal. De opvoedkundige refereert aan het boek How to raise an adult. Daarin staat een lijstje van tegenslagen die ieder kind eens zou moeten meemaken om een evenwichtige volwassene te worden. (Let op: deze zaken hoef je dus niet weg te poetsen!) 

Ieder kind moet wel eens...

1. Niet uitgenodigd worden voor een verjaardagsfeestje
2. Een dure vaas kapot maken 
3. Hard werken voor een proefwerk en een slecht cijfer halen
4. Huisarrest krijgen
5. Ontslagen worden
6. De schuld krijgen voor iets wat ze niet gedaan hebben 
7. Geslagen worden door een ander kind
8. Laatste worden bij een sportevenement
9. Spijt hebben van iets kwetsend dat ze hebben gezegd 
10. Gepasseerd worden om iets leuks te gaan doen met vrienden 

Van alle tijden 

Overigens is het fenomeen 'curlingouder' van alle tijden. Zo hebben we nu kniebeschermers voor kruipende baby’s bij Bol.com, maar naaiden ouders in de zestiende eeuw al leibanden aan de kleding van kinderen die leerden lopen. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1