Achtergrond
EONOS

Advies voor eenzame paarden

foto: Reinout Meijerfoto: Reinout Meijer
  1. Nieuwschevron right
  2. Advies voor eenzame paarden

Maar liefst 77 procent van de paarden zou te weinig contact hebben met andere paarden, zo bleek onlangs uit onderzoek van de Stichting Dier & Recht. Genoeg reden voor vier organisaties om een actie te starten waarbij wordt opgeroepen om weides te delen. Paardenexpert Machteld van Dierendonck geeft nog meer tips in Langs de Lijn En Omstreken.

Machteld Van Dierendonck geeft therapie aan paarden met gedragsproblemen en maakt zich zorgen om eenzame paarden die op stal staan. Paarden staan daar vaak tussen drie wandjes en zien bijna geen andere dieren. Dat is volgens haar niet goed voor de paarden.

Stress

"Paarden worden gestrest als ze geen soortgenoten zien. Dat heeft te maken met hun aard", zo stelt ook dierenarts Fenna Westerduin, die verbonden is aan paardensportkoepel KNHS: “Paarden zijn kuddedieren”, zegt ze. Paarden zijn constant alert op gevaar, tenzij ze andere paarden zien.

"Een gat in de muur van de stal kan al een oplossing zijn", zegt Van Dierendonck. Ze roept stalhouders dan ook op om dat te realiseren. Ze benadrukt dat je niet zomaar twee willekeurige paarden bij elkaar op een veldje kunt zetten. "Sommige paarden liggen elkaar niet", aldus de expert.

Luister het hele gesprek over eenzame paarden hier terug:

Fenna Westerduin en Machteld van Dierendonck over eenzame paarden

Ster advertentie
Ster advertentie