Achtergrond
KRO-NCRV

'Zelfs de beste rekenmeesters maken fouten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zelfs de beste rekenmeesters maken fouten'

Hoe is het mogelijk dat de energierekening zoveel hoger uitvalt dan berekend? En hoe moeten we dán naar de cijfers kijken die gepresenteerd worden door het kabinet? Volgens Nibud-directeur Arjan Vliegenthart moeten we altijd met enige voorzichtigheid omgaan met cijfers. "Zelfs de beste rekenmeesters maken fouten" Volgens hem blijven het voorspellingen die een 'schijnzekerheid' vormen.

Ze konden er gisteren niet over uit in Den Haag. Hoe was het toch mogelijk dat de energierekening voor gezinnen dit jaar gemiddeld 334 euro hoger is dan in 2018? Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken baseerden hun voorspelling op achterhaalde cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving. Tot groot ongenoegen van de meerderheid van de Tweede Kamer.

Koopkrachtplaatjes

Het is dus nog maar de vraag of de Nederlander er dit jaar echt op vooruit gaat. Het Nibud denkt nog steeds van wel. Toch houdt directeur Arjan Vliegenthart een slag om de arm. "Het leven van mensen verandert. Als je promotie maakt, ga je er veel meer op vooruit. Al je jouw baan verliest, dan wordt het sappelen." Allemaal persoonlijke situaties die niet in koopkrachtplaatjes te vangen zijn.

Vliegenthart relativeert de commotie die is ontstaan. "Ik hoorde laatst iemand zeggen dat een psycholoog altijd een vaag en juist antwoord geeft en dat een econoom altijd een scherp en onjuist antwoord geeft.''

Ster advertentie
Ster advertentie