Onderzoek
KRO-NCRV

Gemeenten weigeren duidelijkheid bij huishoudelijke hulp

foto: Reporter Radiofoto: Reporter Radio
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemeenten weigeren duidelijkheid bij huishoudelijke hulp

Honderden gehandicapten en ouderen zijn in een juridische strijd verwikkeld met hun gemeente over de huishoudelijke ondersteuning. Ze zijn gekort op hun hulp, maar hebben dat niet duidelijk op papier. Vorig jaar oktober oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat die werkwijze niet door de beugel kan. Gemeenten moeten vermelden op hoeveel uur hulp de cliënt kan rekenen. Alleen, veel gemeenten doen dat nog niet, meldt Reporter Radio.

Onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werken nog dit het zogeheten 'resultaatgericht indiceren'. De landsadvocaat heeft al gezegd dat gemeenten uren moeten gaan vermelden. Een aantal gemeenten geeft ook in bezwaar- en beroepsprocedures niet toe: het gemeentebestuur van Roosendaal staat nu tegenover 120 WMO-cliënten in de rechtszaal.
Quote

Hoe gemeenten soms met de WMO omgaan is tergend

Bert van 't Laar, oud-bestuursrechter
Uren toekennen is volgens de gemeente niet nodig, omdat zorgaanbieders ook op een andere manier kunnen worden aangestuurd. De burgers verwijzen naar de uitspraak van de hoogste rechter.
In Eindhoven is de situatie ook opvallend. De gemeente is in tientallen gevallen te laat met beslissen op bezwaarschriften en heeft al meer dan 15.000 euro aan dwangsommen moeten betalen, een bedrag dat naar verwachting fors zal oplopen.

Burgertje pesten

Oud-bestuursrechter Bert van 't Laar, die nu ouderen juridisch bijstaat in Eindhoven, heeft geen goed woord over voor de houding van de lokale besturen. "Hoe gemeenten soms met de WMO omgaan is tergend. Het lijkt op burgertje pesten. Doordat commerciële aanbieders mogen beslissen over het aantal uren hulp, is de besluitvorming in feite ook voor een deel uitbesteed", zegt Van ’t Laar. Volgens hem laat de wet daar geen ruimte voor.
Luister zondag naar De strijd om hulp in Reporter Radio om 19.02 op NPORadio1
Ster advertentie
Ster advertentie