Achtergrond
KRO-NCRV

Het pulsvisverbod leunt op jaloezie en bedreigde Franse vissers

foto: Hollandse Hoogtefoto: Hollandse Hoogte
  1. Nieuwschevron right
  2. Het pulsvisverbod leunt op jaloezie en bedreigde Franse vissers

Het wordt de dag van de waarheid voor Nederlandse pulsvissers. Vanmiddag om 17.00 uur ligt er zeer waarschijnlijk een Europees verbod op pulsvissen. Nederlandse vissers vrezen voor een miljoenenstrop omdat ze hun boten al hebben uitgerust met gespecialiseerd vistuig. Volgens CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is het Europees pulsvisverbod gestoeld op jaloezie.

CDA: 'Rutte heeft te weinig gedaan voor pulsvissers'

Met pulsvissen worden schol en andere bodemvissen met kleine elektrische schokjes van de bodem gelokt. Andere vissers maken daarvoor gebruik van zware kettingen die over de zeevloer slepen. Voor de bodem is de nieuwe techniek beter, zeggen de Nederlandse vissers en het kabinet. Bovendien zijn bijvangst en brandstofverbruik minder.

Schreijer-Pierik is fel tegen het naderende verbod. "Als je wetenschappelijk onderzoek doet naar pulsvissen, dan hoef je toch niet de gevangen vis overboord te gooien."

Irritatie

Correspondent Tijn Sadée vraagt zich af in hoeverre de verbazing van de CDA'er terecht is. "Als je vergunning krijgt voor onderzoek, maar je gaat er commercieel mee vissen, dan krijg je een inbreukprocedure aan je broek."

Schreijer-Pierik reageert geïrriteerd. "Waarom vraagt u mij niet, als pers vanuit Nederland die mee moet denken met dit cruciale moment, al het beste er uit te halen?"

Tandje bij

"Ik vraag mij af of premier Rutte genoeg heeft gedaan. Daar maak ik mij zorgen over", zegt CDA-Kamerlid Jacco Geurts in het radioprogramma 1 op 1. "Met de kennis en kunde die ik nu heb, had de premier er wel een paar tandjes bij mogen zetten. En wat heeft Timmermans gedaan? Ik denk relatief weinig."

Geurts is woest dat de vissersvloot naar alle waarschijnlijkheid na donderdag, na de beslissing in het Europees Parlement, in de haven moeten blijven. "Pulsvisserij is goed voor het milieu. Boten gebruiken minder brandstof en er is minder bijvangst. Maar doordat de Fransen een verouderde vloot hebben, en zich bedreigd voelen, waren zij in staat met fake news het proces in Europa te beïnvloeden."

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik ontgoocheld over mogelijk pulsvisverbod

Ster advertentie
Ster advertentie