Achtergrond
BNNVARA

Mogelijk verbod op pulsvissen: 'Regering heeft fout op fout gestapeld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogelijk verbod op pulsvissen: 'Regering heeft fout op fout gestapeld'

Vandaag zijn vissers uit het hele land met bussen vol naar Den Haag gekomen om aandacht te vragen voor het mogelijke verbod op pulsvissen. De vraag is aan Mark Rutte is: kan hij voorkomen dat de Europese Unie met een totaalverbod komt? Pulsvissers Cas Caljouw uit Arnemuiden, Jacob Snoek uit Urk en Europarlementariër Bas Eickhout van Groenlinks praten erover in De Nieuws BV.

Een mogelijk verbod op pulsvissen heeft grote gevolgen voor pulsvissers in Nederland. Zij hebben vaak grote investeringen gedaan. In de pulsvisserij wordt er gevist met kleine stroompulsen die ervoor zorgen dat de vissen vanuit de bodem in het net zwemmen. Bij het traditionele boomkorvissen zorgen zware kettingen - die over de bodem slepen - ervoor dat de vissen schrikken en worden gevangen in netten.

Cas Caljouw: "Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan en we hebben de beste manier van vissen ontdekt die ook door de overheid is gesteund. Het voelt alsof er straks een verbod door onze strot wordt geduwd."

Quote

Er wordt een verbod door onze strot geduwd

Pulsvisser Cas Caljouw

Voordelen van pulsvissen

Volgens Jacob Snoek heeft het pulsvissen veel voordelen: "Het brandstofverbruik van een schip wordt tot 46% gereduceerd. Ook wordt de bodemberoering waar iedereen het over heeft tot 20% minder. Daarbij is er ook 50% minder bijvangst. Er is geen betere of duurzamere manier als met pulsvissen."

De Nederlandse politiek steunt het pulsvissen, maar er is vanuit Europa ook veel kritiek op de Nederlandse pulsvissers. Vooral vanuit Engeland, Duitsland en Frankrijk. De Nederlandse schepen zouden volgens de Fransen te dicht op de kust varen en met hun grote schepen de zee leegvissen. Europarlementariër Bas Eickhout van Groenlinks is tegen een totaalverbod op pulsvissen.

Eickhout: "Er is ongelofelijk veel mis gegaan. Dit proces is 6 á 7 jaar geleden al begonnen. Verschillende staatssecretarissen hebben fout op fout gestapeld. Er was een mogelijkheid om pulsvissen te doen, maar alleen voor wetenschappelijk onderzoek. Dat onderzoek is te laat gestart, terwijl er al gevist werd."

Nederlandse vloot

Eickhout: "Ten tweede is Nederland met de Europese Commissie in gesprek gegaan om voor elkaar te krijgen dat meer dan 5% van de Nederlandse vloot uit pulsvissers bestaat, maar Nederland heeft daar nooit afspraken met andere lidstaten en het Parlement over gemaakt, waardoor er daar geen politieke steun was."

Quote

Er is ongelofelijk veel misgegaan. Staatssecretarissen hebben fout op fout gestapeld

Europarlementariër Bas Eickhout

De lobby voor het pulsvissen wordt de slechtste ooit genoemd. Volgens Eickhout zijn er inderdaad veel fouten gemaakt, omdat er te veel werd gefocust op de milieuwinst die pulsvissen heeft: "Voor veel vissers gaat het helemaal niet om keuze tussen pulsvissen of boomkorvissen, maar om pulsvissen tegenover de meer kleinschalige methodes die vissers gebruiken. Nederland heeft een strategie gevoerd waarin zij niet open waren voor culturele problemen. Dan ben je als land verkeerd aan het lobbyen."

Totaalverbod

De pulsvissers in Den Haag blijven hameren op de problemen waarmee pulsvissers straks te maken krijgen als er een totaalverbod komt. Caljouw: "Ik denk dat er verschillende kleinschalige familiebedrijven zullen verdwijnen. De kennis gaat ook verloren."

Quote

Nederland had eerder moeten kijken naar de culturele bezwaren

Europarlementariër Bas Eickhout

Bas Eickhout over mogelijk totaalverbod op pulsvissen: 'er is fout op fout gemaakt'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie