appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wist je dat je ook parttime bij Defensie kan werken?

ANP
maandag 11 februari 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

De veranderende wereld vraagt om een andere krijgsmacht. Bij Defensie kampen ze al langer met personeelstekorten en onvoldoende cyberkennis. De oplossing: meer reservisten in dienst nemen. Maar wat doet een reservist nu precies en hoe word je er een? 

Kolonel-reservist Robbert van der Ven over nieuw visie op reservisten

Geen Rambo

Kolonel-reservist en ondernemer Robbert Van der Ven spreekt bij Spraakmakers over het belang van een ambitieus reservistenbeleid. Hij denkt dat een reservist tegenwoordig geen 'Rambo' meer hoeft te zijn. Ze zoeken ook mensen met andere vaardigheden: ''er is tegenwoordig veel vraag naar hackers door de toenemende dreiging van een cyberwar.'' Defensie stelt nu andere eisen aan reservisten: creativiteit is belangrijker dan fit zijn. De functie van een reservist is dat hij naast zijn of haar werk of studie in deeltijd bij Defensie werkt.

De belangrijkste taak van Van der Ven is te zorgen dat Defensie en de samenleving samenwerken en niet gaan vechten om beschikbare mensen. Werkgevers zien vaak niet de meerwaarde van een werknemer die ook werkzaam is als reservist. Dat is onterecht volgens Van der Ven: ''Ik krijg alleen maar positieve reacties van bedrijven die mensen in dienst nemen die ook parttime bij Defensie werken.''

Bekende reservisten

Op verschillende plekken in de samenleving kom je reservisten tegen. Wat veel mensen niet weten is dat er ook bekenden figuren uit het bedrijfsleven en de politiek een parttime functie bij Defensie hebben. Bijvoorbeeld Oud-Shelltopman Jeroen van de Veer, Europoliticus Hans van Baalen, maar ook een van onze meest bekende strafpleiters Geert Jan Knoops zijn allemaal werkzaam bij Defensie.

Van der Ven ziet het nieuwe reservistenbeleid als een manier om iedereen te betrekken bij de veiligheid van ons land: ''Vrede en veiligheid zijn van ons allemaal, dat moeten we samen doen''. 

Vandaag spreekt de Kamercommissie Defensie over de initiatiefnota van de VVD over een ambitieuzer reservistenbeleid. 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1