Achtergrond
BNNVARA

Jeroen Dijsselbloem: Ministers waren naïef, enthousiast of snapten regels niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeroen Dijsselbloem: Ministers waren naïef, enthousiast of snapten regels niet

Oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselboem legt de kritiek van veertien oud-ministers naast zich neer. Zij vertelden aan De Nieuws BV dat ambtenaren van het ministerie van Financiën hun besluiten soms tegenhielden. Volgens Dijsselbloem is dat in lijn met afspraken waar de ministers zelf voor tekenden toen ze minister werden. Die regels moeten namelijk voorkomen dat ministers teveel geld uitgeven.


"Of ze waren aan het begin van de rit iets te naïef of enthousiast - zo blij dat ze minister mogen worden - of ze hebben niet goed gekeken naar de begrotingsregels", zegt Dijsselbloem in een reactie op de uitzending van De Nieuws BV. De oud-ministers zijn kritisch op de rol van ambtenaren van de Inspectie der Rijksfinanciën (IRF). Die zien toe op begrotingen van ministers en controleren of die niet teveel geld uitgeven.

Veertien oud-ministers waarschuwen dat IRF-ambtenaren belangrijke besluiten konden blokkeren van ministers, zonder dat het parlement daarvan weet. Bovendien zouden de ambtenaren te weinig kijken of geld eigenlijk nodig is voor bijvoorbeeld de zorg of de politie en teveel naar budgetten. "Ze denken niet in het belang van de burger", zei een oud-bewindspersoon daarover tegen De Nieuws BV. "Op het moment dat je hen de beslissingen laat nemen gaat het alleen nog over zwarte cijfers halen."

Geldmachine

Volgens Dijsselbloem vindt het goed dat de ambtenaren van Financiën 'streng' zijn. Als de ambtenaren besluiten niet kunnen blokkeren, is hij bang dat ministers teveel geld uitgeven en 'financiën heeft geen geldmachine staan’. Als er echt een grote maatschappelijke nood is, zal de ministerraad alsnog geld vrijmaken, zegt Dijsselbloem. Bovendien kunnen bewindspersonen ook naar de minister van Financiën toestappen als de IRF-ambtenaren 'nee' zeggen. "Ik werd voortdurend aangeschoten door bewindslieden", zegt Dijsselbloem. "Maar vaak was het antwoord nee. De kans dat je geld krijgt is niet groot."

Boetes

Een voorbeeld waarbij de IRF-ambtenaren een rol spelen is snelheidsboetes. Onder kabinet Rutte II komen er onverwacht minder boetes binnen dan begroot. De IRF-ambtenaren willen daarom dat het ministerie van Veiligheid en Justitie dat compenseert, bijvoorbeeld door extra flitspalen neer te zetten of snelheidscontroles in te voeren op de provinciale wegen. Dijsselbloem vindt dat logisch: "Het gat dient gedicht te worden, hoe justitie dat doet, mogen ze zelf weten."

De macht van Financiën

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie