Achtergrond

'Geen celstraf voor daders kindermisbruik is niet uit te leggen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geen celstraf voor daders kindermisbruik is niet uit te leggen'

[KRO-NCRV] "Het valt aan slachtoffers niet uit te leggen dat daders van kindermisbruik wegkomen zonder gevangenisstraf", zegt Foort van Oosten, Tweede Kamerlid van de VVD in De Ochtend op NPO Radio 1.

Uit onderzoek van Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel geweld tegen Kinderen Corinne Dettmeijer blijkt dat 43 procent van de veroordeelde daders van kindermisbruik niet naar de gevangenis wordt gestuurd. "De minister moet stevig in gesprek met rechters", vindt Van Oosten.

Richtlijnen

Uit het vandaag gepubliceerde onderzoek van Dettmeijer komt naar voren dat het in het grootste deel van de zaken om ernstig seksueel misbruik gaat. Ook wordt er bij recidive vaak geen hogere straf opgelegd terwijl dit in een deel van de gevallen wel mogelijk is. Vooral de strafmotivering is daarin onduidelijk en daarom pleit Dettmeijer voor richtlijnen voor straftoemeting in ontuchtzaken.

Straffen

Madeleine van Toorenburg van het CDA reageert verbaasd op het onderzoek. Haar partij heeft een debat aangevraagd en wil dat rechters beter uitleggen waarom ze een bepaalde straf opleggen. Van Oosten is het daarmee eens. "En voorkom dat straffen teveel uit elkaar lopen. Motiveer het goed en erken het leed van het slachtoffer."

Bekijk hier het gesprek met Corinne Dettmeijer en Foort van Oosten:

Ster advertentie
Ster advertentie