Achtergrond
NOS

Indiaas meisje stapt naar de politie, want ze eist een wc

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Indiaas meisje stapt naar de politie, want ze eist een wc

Een klein meisje in India wakkert de discussie over sanitaire voorzieningen in India flink aan. Hanifa Zaara (7) besloot naar de politie te gaan, omdat haar vader zich niet aan de belofte had gehouden om een toilet te bouwen. De vader had Hanifa beloofd dat er een toilet zou komen als zij het goed zou doen op school. Toen het meisje de goede cijfers aaneenreeg en er nog niks gebeurde, was ze het zat en stapte ze naar de politie.

Met een tas volgepakt met diploma's en schoolprijzen kwam Hanifa aan op het politiebureau in Zuid-India. Ze was al een aantal dagen in hongerstaking en sprak ook niet meer met haar vader. Het meisje was het zat om elke keer haar behoefte in de open lucht te moeten doen.

Haar vader zegt graag een toilet voor zijn dochter te willen bouwen, maar hij heeft er niet het geld voor. "Hij zei zelfs dat hij trots is op zijn dochter", zegt antropoloog Sandrien Verstappen in het NOS-programma Met Het Oog op Morgen. "Hij heeft al twee keer bij de lokale overheid om steun gevraagd bij het bouwen van het toilet, maar die heeft hij niet gekregen."

70.000 kinderen

Het verhaal van Hanifa Zaara staat symbool voor een veel groter probleem in India. Jaarlijks overlijden 70.000 kinderen door slechte of geen sanitaire voorzieningen. Hun ontlasting besmet gewassen en drinkwater met besmettelijke bacteriën. In totaal hebben een half miljard Indiërs geen toilet.

Indiërs die wel naar een gewoon toilet kunnen, delen die vaak met anderen. De hygiëne daar is vaak ook niet zo best. Zo zijn veel openbare toiletten niet of slecht op het riool aangesloten. "De vraag is hoe worden de wc's onderhouden? Wie maakt ze schoon? Mensen uit lage kasten schrapen nu met hun eigen handen poep van anderen uit de wc's", zegt Verstappen.

Politieke agenda

De Indiase overheid is al sinds 2014 bezig met het aanleggen van nieuwe toiletten. Ook worden er liedjes uitgebracht over wc's en wordt het onderwerp aangesneden in Bollywoodfilms. Nummers met titels als Poo 2 the Loo worden door de overheid uitgebracht om mensen over de toiletten voor te lichten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De regering heeft zich als doel gesteld om in oktober 2019 honderd miljoen nieuwe toiletgebouwen te realiseren, maar lang niet alle reeds gebouwde betonnen hokjes worden gebruikt.

Nieuw toilet

De kans is groot dat de stakende Hanifa Zaara binnenkort weer met haar vader zal praten. "Mensen zijn ontroerd door het verhaal en hebben geld ingezameld voor een wc. Ook hebben ze gezegd haar het hoofd te maken van de hele campagne." Een toilet voor het zevenjarige meisje lijkt dus een kwestie van tijd.

Of alle toiletten er ook voor gaan zorgen dat Indiërs niet meer voor hun behoefte de bosjes ingaan, betwijfelt Verstappen. "Ik denk dat heel veel mensen in India nu wel denken: we bouwen die WC's maar wat dan? Dan hebben we een zo'n hokje, maar wat moeten we ermee?

Ster advertentie
Ster advertentie