appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Jan Dijkgraaf: 'Politiek laat gele hesjes in de steek'

ANP, Robin Utrecht
maandag 10 december 2018 | EO | Claire van der Meer

‘De gewone burger heeft op dit moment geen stem in deze samenleving. Traditionele instituten als de vakbond of een arbeiderspartij als de SP zijn er niet meer voor hem.’ Dat zei Jan Dijkgraaf in Dit is de Dag.

Jan Dijkgraaf over de gele hesjes

Dijkgraaf is in Nederland de tijdelijke aanvoerder van de gele hesjes, een beweging die over is komen waaien uit Frankrijk. De gele hesjes bestaan volgens Dijkgraaf uit ‘normale mensen’: ambtenaren en secretaresses. Dijkgraaf heeft zich verbonden aan de gele hesjes omdat hij zag dat de beweging gekaapt leek te worden door agressieve extreemrechtse types. ‘Ik wilde een podium bieden aan nette mensen die oprechte zorgen hebben over wat er nu aan de hand is’, aldus Dijkgraaf.

Ieder van de gele hesjes heeft zijn of haar eigen reden om te demonstreren. De een heeft problemen met mantelzorg, de ander is ontevreden over het Marrakesh-pact. De gemene deler is volgens Dijkgraaf dat de ‘kloof tussen burger en bestuur extreem gegroeid is’.

Boos op Rutte

Dijkgraaf is boos op premier Rutte, die tijdens een persconferentie niet inhoudelijk inging op de beweging, maar begon over de kwaliteit van een geel hesje. ‘Je kunt de demonstranten wegzetten als extreemrechtse tokkies, maar Rutte realiseert zich niet dat er een hele grote groep mensen boos is’, aldus Dijkgraaf.

Jan Dijkgraaf over de gele hesjes

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1