Achtergrond

Warme audiobad dat Parel Radio heet

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Warme audiobad dat Parel Radio heet

Parel Radio geeft de mooiste radioverhalen een nieuw leven. Deze week verschijnt de 100ste aflevering van deze succesvolle NPO Radio 1-podcast, die in drie jaar tijd uitgroeide tot één van de beter beluisterde podcasts van Nederland met bijna 150.000 gebruikers.

Initiatiefnemer Stef Visjager (1968) begon drie jaar geleden met Parel Radio. "Ik wilde mooie radiodocumentaire en radiodrama producties die op verschillende tijden en zenders waren uitgezonden, op één plek bundelen. Met als toegift een gesprek met de maker van de ‘radioparel’ van die week. Zo’n podcast bestond tot mijn verbazing niet. Dat werd de Parel Radio Podcast en het was meteen een succes. En een eerbetoon aan de radiomakers, wiens verhalen weer voor het voetlicht komen."

Liggend in bad

Parel Radio is uitgegroeid tot één van de best beluisterde podcasts van NPO Radio 1. Het zijn over het algemeen mensen die geen radio luisteren, dus in die zijn krijgen alle radioverhalen een nieuw publiek. Voor elke aflevering selecteert Visjager samen met een aantal radiomakers een documentaire, reportage of radiodrama. Het zijn verhalen van verschillende Nederlandse omroepen; een enkele keer uit Vlaanderen.

"Ik krijg op elke aflevering veel positieve reacties van luisteraars van deze podcast. Mensen ervaren het als een warm audiobad. Parel-luisteraars vinden ineens een file minder erg. De één luistert tijdens het strijken, de ander tijdens het wandelen of liggend in bad." Podcast-liefhebbers sturen als bewijs hun foto’s naar Stef Visjager. De foto bij dit artikel toont Liesbeth de Wit die met gesloten ogen Parel Radio luistert in haar caravan.

Parel Radio wordt overal op de wereld beluisterd, vertelt Stef. "Ik heb 158 verschillende landen geteld, van Uganda, Canada tot Chili. Ik kreeg een keer een berichtje van iemand die was geroerd over wat zij bij Parel Radio hoorde, varend op zee bij de Falklandeilanden. Dat is het leuke van podcast: je kunt luisteren waar en wanneer je maar wilt."

Hormoonfabriek

Om de 100e aflevering te vieren brengt Parel Radio het AVROTROS-hoorspel De Hormoonfabriek opnieuw uit. Het radiodrama uit 2014 gaat over het succes van de farmaceutische multinational Organon, met stemmen van steracteurs Mark Rietman, Monic Hendrickx, Hans Hoes, Jacob Derwig en Anna Raadsveld. De Hormaanfabriek is een bewerking van de gelijknamige roman van Saskia Goldschmidt, onder regie van Peter te Nuyl.

Abonneren op Parel Radio kan via de bekende podcastplatforms.

Ster advertentie
Ster advertentie