Achtergrond

Asscher: 'Discriminatie zwangere vrouwen volkomen onacceptabel'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Asscher: 'Discriminatie zwangere vrouwen volkomen onacceptabel'

[KRO-NCRV] “Dit is volkomen onacceptabel en een verschrikkelijke manier om met mensen om te gaan”, zegt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in De Ochtend op NPO Radio 1. Hij reageert daarmee op het onderzoek van het College van de Rechten van de Mens. Daaruit blijkt dat meer dan 4 op de 10 zwangere vrouwen en prille moeders te maken heeft met discriminatie op de arbeidsmarkt. Asscher: "Alleen wanneer vrouwen zich vaker melden kunnen we deze vorm van discriminatie tegengaan.

Volgens het onderzoek is de omvang van zwangerschapsdiscriminatie de afgelopen vier jaar niet afgenomen. Ook blijkt dat de bereidheid om discriminatie te melden in deze jaren is afgenomen van 26 procent naar 14 procent. "Veel vrouwen denken dat melden helemaal niets uithaalt", zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College van de Rechten van de Mens.

Actieplan

Van Dooijeweert pleit daarom voor een actieplan waarbij de overheid informatie moet verschaffen zodat de meldingsbereidheid onder vrouwen toeneemt. "Wij willen weten waar en hoe het gebeurt. Ook moeten werkgevers worden gewezen op hun plichten."

Wat betreft Asscher komt dat plan er. "In de wet hebben we al een aanpassing gedaan waarin de overheid niet meer in zee gaat met bedrijven die zich schuldig maken aan deze vorm van discriminatie. Deze maand ga ik aan tafel met werkgevers, vakbonden en ook kraamzorg. Het doel is om vrouwen beter te informeren over hun rechten en serieus actie te ondernemen."

Van Dooijeweert is positief over de plannen van de minister. "Het is zaak om heel concreet aan de gang te gaan en de handen in een te slaan met alle betrokkenen."
De wens van het college om met streefcijfers te komen om discriminatie binnen een bepaald aantal jaren te halveren ziet Asscher niet zitten. "Natuurlijk wil ik het liefst dat het probleem morgen wordt opgelost, maar dat doe je niet door met streefcijfers te komen."

Ster advertentie
Ster advertentie