appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

‘Je moet kind niet voorliegen dat Sinterklaas bestaat’

ANP, Evert Elzinga
woensdag 5 december 2018 | EO | Claire van der Meer

Het heerlijk avondje is gekomen. Met Sinterklaas, Pieten, pepernoten, chocoladeletters en natuurlijk cadeautjes. Maar wat vertel je je kinderen over Sinterklaas? Laat je ze in de goedheiligman geloven, of is het toch beter om je kinderen niet 'voor te liegen'? Opvoedcoaches Liesbeth Hop en Tea Adema gingen erover in gesprek in Dit is de dag.

Liegen over Sinterklaas?

Hop vindt dat je je kind niet moet voorliegen, want met het vertellen dat de Sint niet bestaat kun je een vertrouwensbreuk tussen ouder en kind veroorzaken. Zij heeft er bij haar kind daarom altijd een spel van gemaakt: "We spelen het feest met elkaar na omdat het zo'n bijzondere man was vroeger". Haar zoon heeft er naar eigen zeggen nooit last van gehad dat hij wist dat Sinterklaas niet bestond. En: hij heeft nooit geklikt naar andere kinderen.

Adema ziet het Sinterklaasverhaal als een sprookje, en niet per se als een leugen. "Je liegt ook weleens tegen je kinderen dat de koekjes op zijn terwijl dat niet zo is", zegt zij. Ze erkent dat 'het gesprek' voor sommige kinderen traumatisch kan zijn, maar daarmee kunnen kinderen ook leren omgaan met teleurstelling. 'Je kunt een belangrijke les leren als kind'.

Kind laten geloven in Sinterklaas?

 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1