Achtergrond
EO

'Seksistische grappen lachen we niet meer weg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Seksistische grappen lachen we niet meer weg'

Het was een historisch moment: de allereerste uitreiking van de Gouden Bal aan een vrouwelijke voetballer - Ada Hegerberg. Op het moment dat zij de prijs kreeg, vroeg co-presentator en DJ Martin Solveig of ze wilde twerken - een seksueel suggestieve manier van dansen.

In Dit is de Dag gingen oud-profwielrenner Marijn de Vries en columnist Nynke de Jong in op de ophef die is ontstaan na de grap. “Het is een teken van deze tijd dat zo’n grap nu niet zomaar meer voorbij gaat. Het is eigenlijk ook heel mooi dat de wereld nu weet dat er een eerste uitreiking is geweest voor een vrouwelijke Gouden Bal,” aldus De Vries.

De Jong vond de reactie vaan Hegerberg op de grap, goed. “Ze lachte niet mee, wat je normaal gesproken wel vaak zou doen. Nu keek ze hem strak aan en zei: ‘Nee vriend, hier ben ik niet van gediend.” De Vries vond wel dat de grap een beetje uit zijn verband is getrokken. “Maar alsnog moeten mensen zich realiseren dat ze beter nadenken voordat ze wat zeggen.”

Microvoorbeeld

Volgens De Jong staat deze grap voor iets wat vrouwen heel vaak meemaken. “Het is een microvoorbeeld. Vrouwen lachten de grappen vaak weg, omdat ze geen zin hadden om er een punt van te maken. Bijvoorbeeld van de grappige oom die op je verjaardag zegt dat jij wel even de koffie kan halen, omdat jij het vrouwtje bent hier.”

We moeten er als het aan De Vries ligt, aan wennen dat mensen die voorheen stil bleven nu wel hun stem laten horen in reactie op foute grappen. “En daar luisteren we ook naar, bleek wel uit de ophef die ontstond na gisteravond. We zitten midden in een verhitte periode waarin discussies ook uit de bocht vliegen. Ik hoop op nieuw evenwicht.”

Is vraag om te twerken zoveelste voorbeeld van seksisme in de sport?

Ster advertentie
Ster advertentie