Achtergrond
WNL

Wierd Duk: 'We kweken een egocentrische generatie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wierd Duk: 'We kweken een egocentrische generatie'

"Onze samenleving drijft op cultus van emoties. We kweken een egocentrische, verwende generatie." Dat zegt opiniemaker Wierd Duk in WNL Opiniemakers. Hij legt de vinger bij de uitwas van de individualisering in een gesprek in het opiniepanel over de rol van zingeving in onze huidige maatschappij.

Wierd Duk en Ben Tiggelaar bezorgd over groeiend narcisme

"Het 'ik' word geabsoluteerd. Mensen van nu denken dat ze godjes zijn in hun eigen universum. Ze zijn krankzinnig overgevoelig als er kritiek komt van andersdenkenden; dan raken ze in de war. Wij kweken een generatie van verwende, narcistische, kwetsbare, egocentrische mensen in een wereld die keihard is. Die mensen moeten later onze beschaving verdedigen. Daar verwacht ik niets van."

Gedragswetenschapper Ben Tiggelaar geeft Duk bijval in WNL Opiniemakers: "Ik ben het tot op zekere hoogte eens met wat Wierd Duk zegt. De persoonlijke verwachtingen van het leven die we hebben, zijn zo overtrokken dat ze alleen nog maar kunnen tegenvallen. Psychologen maken zich zorgen dat depressie toeneemt in onze samenleving."

Emotie-cultuur

We leven in een emotie-cultuur en dat irriteert Wierd Duk: "Emoties worden sterk overschat. Als ik emoties zie in de politiek, dan denk ik telkens: waar blijft de inhoud?". Ook daarin valt Tiggelaar Duk bij.

Wierd Duk – zoon van een dominee – noemt zich een cultuur-christen. "Kerk speelt geen nauwelijks rol meer in mijn leven, maar de christelijke traditie wel. De Joods-christelijke traditie moeten we koesteren en trots op zijn. Daar zijn veel culturele waardes uit voortgekomen in onze samenleving, waar we ons niet van moeten afkeren."

Ster advertentie
Ster advertentie