appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

EU-leiders stemmen in met brexitakkoord

ANP
zondag 25 november 2018 | NOS | Hemza Lasri

De Europese regeringsleiders hebben ingestemd met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat heeft EU-president Tusk bekendgemaakt.

Het is de eerste keer dat een lidstaat de EU verlaat. Als ook het Lagerhuis met het vertrek instemt, bestaat de EU eind maart volgend jaar niet meer uit 28 maar uit 27 lidstaten. De stemming in het Lagerhuis lijkt nog het grootste obstakel voor de definitieve uittreding van de Britten uit de EU, gezien het verzet van zowel voor- als tegenstanders van de brexit in het parlement.

Veel Europese regeringsleiders hebben de Britse parlementsleden opgeroepen volgende maand voor het brexitverdrag te stemmen. Anders dreigt een chaotisch vertrek van de Britten uit de EU, zonder nadere afspraken met de unie.

President Grybauskaite van Litouwen wees er in Brussel op dat het brexit nu bezegeld is, maar dat het feitelijke vertrek van de Britten nog lang niet geregeld is.

'Special guest'

Na de bijeenkomst van de 27 regeringsleiders begon in Brussel het tweede deel van de ceremonie, nu met de Britse premier May erbij. Ze neemt niet langer haar gebruikelijke plaats in als regeringsleider van een lidstaat, maar kreeg als speciale gast een stoel toegewezen naast die van voorzitter Tusk van de Europese Raad.

Tusk zei na afloop dat nu het moeilijke proces van ratificatie en verder onderhandelen begint. "Maar hoe dit ook eindigt, we blijven vrienden tot het einde der tijden", zei Tusk.

'Tragedie'

Terwijl premier May spreekt van een nieuw begin voor haar land, noemt voorzitter Juncker van de Europese Commissie de brexit niets minder dan een tragedie. "Dit is geen moment om iets te vieren, het is een trieste dag", zei Juncker bij zijn aankomst in Brussel.

Hij had een dreigement in petto voor degenen die denken dat het verwerpen van dit verdrag zal leiden tot een betere deal: "Zij zullen in de eerste minuten na de stemming al teleurgesteld worden".

Slecht nieuws

Ook premier Rutte noemt het Britse vertrek een nederlaag en een verlies. Het scheidingsverdrag is volgens Rutte het hoogste haalbare.

"Ik vind het verlies van het Verenigd Koninkrijk echt slecht nieuws" Voor de Franse president Macron staat het vast dat de brexit moet leiden tot een hervorming van de Europese Unie.
 
Het Britse vertrek uit de Europese Unie moet ook door het Europees Parlement worden goedgekeurd en door de parlementen van de overgebleven 27 lidstaten.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1