Achtergrond

'Er bestaat geen perfecte moslima, maar er bestaat ook niet één soort moslim'

foto: via NTRfoto: via NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er bestaat geen perfecte moslima, maar er bestaat ook niet één soort moslim'

[NTR] Een goede moslima zijn, wat houdt dat in? Documentairemaker Frans Bromet en Yeter Akin gingen met deze vraag op pad. Het duo is samen te zien in de nieuwe documentaire Een goede moslima van de KRO-NCRV. Ze bezochten onder andere familie en vrienden van de Turks Nederlandse Akin maar ook een islamitische school en een moskee. "Het recept voor een goede moslima ligt niet op tafel", zegt Akin.

{podcast audio="66944" caption="#17 Hoe word je een 'goede moslima'?" }

"Als we op deze manier doorgaan, wordt de kloof alleen maar groter", denkt Akin. Ze ziet de samenleving verharden en Nederlanders steeds verder uit elkaar groeien. Dit is ook waarom ze samen met Frans Bromet deze documentaire wilde maken.

De Turks Nederlandse vond het belangrijk om moslima's te spreken die verschillend over de religieuze regels denken. "Er bestaat geen perfecte moslima, maar er bestaat ook niet één soort moslima." Ze geeft aan dat ze zelf door de jaren heen ook veranderd is en vroeger veel meer leefde volgens de strikte regels van de islam. "Ik dacht dat het zo hoorde en dat het de enige waarheid was", zegt Akin.

In de documentaire wil ze laten zien hoe de moslima’s zelf over de religieuze regels denken. Volgens Akin wordt er genoeg over moslima’s gesproken, nu wilde ze juist vrouwen zoals zijzelf aan het woord laten. "Er wordt vaak gedacht dat we niet open staan voor een gesprek, maar we staan er wel zeker voor open."

Een goede moslima is 28 november te zien in Podium Mozaïek in Amsterdam. In februari 2019 is de tv-première.

Ster advertentie
Ster advertentie