Achtergrond
BNNVARA

Waarom je de online-show 'Red Table Talk' moet zien

foto: Red Table Talkfoto: Red Table Talk
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je de online-show 'Red Table Talk' moet zien

'Als je deze show nog niet hebt gezien, dan mis je echt iets' én 'deze familie is zo verfrissend open dat je dit absoluut moet kijken.' Het zijn maar een paar van de vele lovende reacties over de online-show Red Table Talk van Jada Pinkett Smith, actrice en vrouw van Will Smith. Ze heeft miljoenen kijkers en fans, en ook het tweede seizoen - dat net gestart is - is een enorme hit. In De Nieuws BV reageren Stephanie Afrifa, presentatrice en kenner in de wereld van kunst en populaire cultuur, en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest. Stephanie: "Het is bijna een therapie-sessie."

'Het is open, eerlijk, puur en authentiek'

"Het is open, eerlijk, puur en authentiek. Al die woorden die je niet wil horen, maar dat is het wel." Stephanie straalt zodra ze een fragment hoort van de show. Ze is vol lof over de wijze waarop Jada Pinkett Smith samen met haar moeder en dochter in een intieme setting, maar voor het oog van de hele wereld, onderwerpen als opvoeding, verslaving en seks behandelt. En zonder dat het gênant of achterklap wordt.

Stephanie: "Door deze gesprekken ga je reflecteren op jezelf. Het is bijna een therapie-sessie. Ik word er rijker van." Stephanie roemt het geduld en de openheid van Jada die er niet voor terugdeinst de heroïne-verslaving van haar moeder te bespreken, rond de tafel te zitten met de ex-vrouw van haar man Will Smith of in te zoomen op haar eigen seksualiteit. Stephanie: "Bovendien laat ze ruimte voor iedereen z'n visie en perspectief. Ze is niet judgemental."

Anders dan televisie

Ook Dan Hassler-Forest is fan van de show, maar heeft een dubbel gevoel over de plek waar de show te zien is. "Wat me dwars zit is dat we voor de beste inhoud, zoals dit, steeds meer afhankelijk zijn van platformen als Facebook en Amazon. Dat je er dus lid van moet zijn om dat te kennen. Dat is echt een wezenlijk verschil met hoe televisie voorheen altijd werkte; dat was een gedeeld iets, een nationaal instituut, bracht mensen bij elkaar."

Quote

Televisie loopt ontzettend achter

Dan Hassler-Forest

Hij zou eigenlijk willen dat deze show niet op Facebook werd uitgezonden, maar op televisie. Stephanie: "Maar ik vraag me af of televisie daar wel klaar voor is. Televisie loopt een beetje achter, dus je gaat dan wel zoeken naar andere platformen." Dat beaamt Dan: "Televisie loopt ontzettend achter."

Zij staat centraal

Desondanks is deze show volgens de mediawetenschapper "precies het soort televisie waar je eigenlijk meer van wilt zien; televisie die gaat over belangrijke onderwerpen, gemaakt door zwarte vrouwen én bovendien ook door een transgenerationele groep van zwarte vrouwen. Het is Jada Pinkett Smith, die met haar dochter en haar moeder praat. Zij zijn niet de zij-figuren, niet de vrouw-van. Zij staat centraal en het is voor ons medialandschap ontzettend belangrijk dat we die verhalen, op zo'n toegankelijke manier, te horen krijgen."


Het succes van de online-show 'Red Table Talk'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie