appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Vakbeweging FNV: ‘Maandag nog zeker geen pensioenakkoord’

ANP
vrijdag 9 november 2018 | KRO-NCRV | Redactie Twitter

Vakbond FNV sluit maandag ‘nog zeker geen’ pensioenakkoord met minister Koolmees. Dat zei vice-voorzitter en pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga van de FNV vrijdag in het NPO Radio 1-programma 1op1. ‘Op dit moment zijn er nog stevige gesprekken nodig.’

Het voorstel van het kabinet waar de Volkskrant eerder vandaag over berichtte is voor de vakbeweging niet genoeg. Volgens de krant is het kabinet bereid de boete op vroegpensioen aan te passen in ruil voor modernisering van het pensioenstelsel. Werknemers met een zwaar beroep zouden daardoor toch makkelijker eerder met pensioen laten gaan.

‘Geen boete op eerder stoppen met werken’

"Er staat een boete op eerder stoppen met werken. Als die boete naar beneden gaat, is dat nog steeds een boete", aldus Elzinga. Hij voert namens de vakbond FNV de pensioenonderhandelingen met het kabinet. "Driekwart van de mensen zou graag eerder stoppen met werken en heel veel mensen maken zich grote zorgen of ze dat wel in goede gezondheid kunnen halen." Een pensioenakkoord is wat Elzinga betreft dan nog ver weg.

"Ik weet dat er nog een hele grote kloof gaapt tussen wat wij hebben vernomen van wat de minister wil doen om eerder stoppen met werken mogelijk te maken, en wat wij zouden willen." Volgens Elzinga kan het nog alle kanten op gaan. "Het kan zijn dat we helemaal geen akkoord krijgen. Op dit moment zijn er nog stevige gesprekken nodig."

Boos naar de Dam

De vakbeweging organiseert zaterdagmiddag een grote demonstratie op de Dam in Amsterdam voor samenleving die sociaal en eerlijk is. Werknemers van onder andere het Slotervaartziekenhuis en Ryanair gaan daar spreken. Volgens de vakbond zijn veel Nederlanders boos. "Banken worden gered, maar ziekenhuizen mogen omvallen. Dit kabinet staat met de rug naar de mensen en het gezicht naar de aandeelhouders", aldus Elzinga. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1