Achtergrond
KRO-NCRV

Bright (48) leerde Nederlands door op oer-Hollandse klompen te lopen: 'Iedereen sprak mij aan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bright (48) leerde Nederlands door op oer-Hollandse klompen te lopen: 'Iedereen sprak mij aan'

Gevlucht uit Liberia vanwege een burgeroorlog maakte acteur en schrijver Bright O. Richards zich het Nederlands zo snel mogelijk eigen. Hoe? Door op houten klompen te lopen.

"Mijn kinderen lachen mij vaak uit", zegt Bright O. Richards (48) die inmiddels ruim twintig jaar in Nederland woont. Volgens zijn kinderen is zijn Nederlands verre van perfect. "Een woord als 'huishoudbeurs' kan ik nog steeds niet goed uitspreken."

Quote

Nederlanders hebben vaak de neiging om Engels te gaan praten

Theatermaker Bright O. Richards

Op de vlucht voor de burgeroorlog in thuisland Liberia kwam de acteur en theatermaker begin jaren negentig naar Nederland. Als vrijwilliger bij een multicultureel festival trok hij voor zijn rol als presentator een Afrikaans gewaad en klompen aan. Een opvallende keuze die veel bekijks trok. Het deed hem denken aan zijn leven in Liberia waar hij als televisiepersoonlijkheid veel bekendheid genoot. "De straat was het podium en de voorbijgangers het publiek. Ik genoot van de aandacht die ik weer kreeg."

Klompen met bloemetjespatroon

Met zijn witte, houten klompen vol bloemetjes, spraken mensen Richards op straat meteen in het Nederlands aan. En dat is juist zo belangrijk om de taal onder de knie te krijgen, meent de theatermaker. "Nederlanders hebben nogal vaak de neiging om Engels te gaan praten, maar je moet gewoon in het Nederlands antwoorden."

Verhalen

Lopend op klompen kwamen bij voorbijgangers tal van verhalen los. "Iemand vertelde eens dat hij ook op klompen liep, omdat zijn ouders heel arm waren", zegt Richards. "Dan kwam ik een dorp en zag ik boeren op klompen lopen. Niet van die klompen met bloemetjes, maar oude, vieze klompen. Maar door de klompen heb je toch meteen een klik met elkaar", zegt Richards lachend.

Quote

Door de klompen heb je meteen een klik met elkaar

Theatermaker Bright O. Richards

De theatermaker ging ook op volleybal, volgde een cursus bloemschikken en zelfs een naaicursus. Niet dat hij na afloop daadwerkelijk van plan was wekelijks een kledingstuk in elkaar te zetten. "Ik kan ook nog steeds geen kleren naaien, maar ik was daar met een paar oudere vrouwen en praatte alleen maar Nederlands."

Quote

De taal leer je niet alleen door Nederlandse les te volgen

Theatermaker Bright O. Richards

Volgens Richards draait het om een netwerk."De taal leer je niet alleen door Nederlandse les te volgen. Het is fijn om grammatica te krijgen, maar je moet gewoon onder de mensen zijn. Het gaat erom dat je daar zoveel mogelijk onderdeel van bent." Ook ruzie maken met Nederlanders kan volgens Richards van pas komen. "Als je ruzie maakt schiet je vaak terug in je moedertaal." Als je in het Nederlands ruzie maakt, heb je volgens Richards de taal pas echt onder de knie.

Het verhaal van Bright O. Richards horen? Zaterdag tussen 11.00 uur en 13.00 uur is hij te gast bij De Taalstaat.

De Taalstaat live vanaf het DRONGO talenfestival

Het radioprogramma De Taalstaat zendt zaterdag 10 november uit vanaf het DRONGO talenfestival in het Elinor Ostromgebouw van de Nijmeegse Radboud Universiteit. Hoofdgast is minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en wetenschap. Ook hoogleraar Nicoline van der Sijs, digitaal journalist Herbert Blankesteijn en taalwetenschapper René Appel schuiven aan. Livemuziek komt van Veldhuis en Kemper en Jan Beuving.

Ster advertentie
Ster advertentie