Achtergrond
EO

'Volstrekt overdreven aandacht voor elke klapscheet in de VS'

foto: Olaf Kraak, ANPfoto: Olaf Kraak, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Volstrekt overdreven aandacht voor elke klapscheet in de VS'

Nederlandse media besteden te veel aandacht aan de Verenigde Staten, stelt historicus en Amerikakenner Maarten van Rossem. Hij begrijpt dat deze week de tussentijdse verkiezingen uitgebreid aan bod kwamen, al vond hij de uitslag eigenlijk weinig nieuwswaardig. ''Elke zittende president verliest tussentijd wat terrein.'' Wat Van Rossem meer stoort is ''de volstrekt overdreven aandacht voor elke klapscheet uit de VS.''

De historicus stelt vast dat buurland Duitsland en de Europese Unie meer invloed hebben op Nederland en bepalender zijn voor onze handelsrelaties. ''Maar de media besteden meer aandacht aan Rihanna dan aan de EU. En ons journaal begint gewoon schaamteloos met een tweet van Donald Trump!''

Amerika-kenner Victor Vlam snapt wél dat Nederlandse media zich vooral richten op ontwikkelingen in de Verenigde Staten. ''Het Amerikaanse beleid raakt de hele wereld. En ook in sportprestaties, film, muziek en wetenschappelijk onderzoek geeft het land de toon aan.'' Vlam wijst op de economische invloed die de VS hebben via innovaties en sociale media, maar ook op de militaire kracht waarvan ons land mede profiteert via de NAVO.

Volgens Vlam is ook president Trump nieuwswaardig omdat hij de liberale wereldorde die uitgaat van vrije handel op de schop wil gooien met tariefstructuren. Van Rossem vindt dat ''mooie praatjes'', maar stelt dat Amerika zelf de meeste last heeft van dat beleid. Amerika verliest volgens de historicus juist terrein, en komt dat mede door Trump.

De discussie tussen beide Amerika-kenners liep overigens wat chaotisch, omdat ze elkaar niet altijd uit lieten praten. Presentator Tijs van den Brink probeerde beide sprekers tot de orde te roepen, ''anders lijken jullie zelf te veel op Amerikaanse politici''.

Is onze obsessie met Amerika terecht?

Ster advertentie
Ster advertentie