appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

VVD: Klimaattafels moeten werk maken van kernenergie

ANP
woensdag 7 november 2018 | KRO-NCRV | Redactie Twitter

In de onderhandelingen over een een klimaatakkoord moet kernenergie als serieuze optie worden meegenomen. Die dringende oproep deed VVD-kamerlid Dilan Yesilgöz woensdag in het NPO Radio 1-programma 1op1 aan partijgenoot en voorzitter van het Klimaatberaad Ed Nijpels. 

VVD: Klimaattafels moeten werk maken van kernenergie

Volgens het Kamerlid concluderen wetenschappers van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC) dat de klimaatdoelen niet gehaald kunnen worden zonder kernenergie ‘als onderdeel van de energiemix’. Momenteel onderhandelen meer dan honderd partijen aan de zogeheten klimaattafels. Een akkoord moet volgende maand al op tafel liggen.

De discussie over kernenergie is weer terug van weggeweest. De VVD gooide gisteravond tijdens het debat een nucleair balletje op. "Laten we kernenergie nou eens als serieuze optie bespreken, zodat we de klimaatdoelen in Parijs kunnen halen", aldus Yesilgöz

‘Emotie houdt ons tegen’

Na de kernrampen in Tsjernobyl en het Japanse Fukushima staan landen niet meer te springen om nieuwe kerncentrales. Yesilgöz wil dat de discussie over kernenergie "uit de ‘taboesfeer wordt gehaald". "Het debat wordt ontzettend beheerst door emoties en de politiek slaat de deur dicht. De emotie houdt ons tegen. Nu komen er vieze stofjes in de lucht die in ons lijf blijven zitten, terwijl de innovatie nu zo ver is dat we kernafval veilig in bunkers kunnen opslaan."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1