appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Etnisch profileren speelt niet alleen bij politie: 'Het is een maatschappelijk probleem'

Controle Alt Delete / KRO-NCRV
woensdag 7 november 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Staande gehouden worden vanwege je huidskleur. Sidney weet hoe dat voelt. Als politieagent én als burger. Want zodra hij zijn politie-uniform uitdoet, wordt ook hij bijzonder vaak aangehouden door collega-agenten. Maar het is niet alleen een probleem van de politie. ''Het is een maatschappelijk probleem", zegt hij in Spraakmakers.

Documentaire ‘Verdacht’ over etnisch profileren door de politie
Al 28 jaar zit Sidney als politieagent in het vak. Momenteel volgt hij een traject tot commissaris. Ondanks zijn carrière bij de politie werd hij in zijn vrije tijd regelmatig zonder reden staande gehouden. "Het gebeurde stelselmatig, maar ik besefte niet dat het te maken had met mijn auto en huidskleur." Toen dit kwartje eenmaal viel, was Sidney vooral verontwaardigd. "Het raakte mij diep, omdat ik vanuit idealisme heb gekozen voor dit mooie beroep. Ik verwacht dat collega's het goede voorbeeld geven", zegt hij in de documentaire Verdacht die op 10 december op NPO2 te zien is.

In deze documentaire van Nan Rosens komen veertien Nederlanders aan het woord die etnische profilering aan den lijve ondervonden. Van een student, advocaat, cabaretier, jongerenwerker tot aan politieagenten zelf.

Het is een complex fenomeen

Politieagent Sidney

Volgens Sidney wordt binnen de politie hard gewerkt om het probleem aan te pakken. Van trainingen en gastsprekers uitnodigen tot aan het onderwijs op de politieacademie. Eind 2017 heeft de politie regels opgesteld om etnische profilering aan te pakken. Agenten mogen niet zomaar mensen controleren op basis van hun uiterlijk. 

Mensenwerk

Ondanks al deze inspanningen is de politie er daarmee nog niet. "Het is een complex fenomeen", zegt Sidney. Eenmaal uit de schoolbanken en aan het werk vallen agenten vaak terug in hun oude gewoontes en gedragingen. "Politieagenten zijn ook gewoon mensen. We worden getraind om te werken volgens de beroepscode, maar hoe je het ook wendt of keert, ieder mens handelt anders zodra onverwachte situaties zich voordoen." 

De documentaire Verdacht van Nan Rosens en Controle Alt Delete wordt op maandag 10 december, de Internationale Dag voor de Mensenrechten, uitgezonden door KRO-NCRV 2Doc om 21.05 uur. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1