Achtergrond
BNNVARA

Sarah Blom: 'Mensen met dementie zijn mensen zoals wij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sarah Blom: 'Mensen met dementie zijn mensen zoals wij'

Dementie, voor velen een groot raadsel. Maar niet voor ouderenpsycholoog Sarah Blom. In het boek Jij bent toch mijn dochter? neemt ze de lezer mee in de wereld van dementie. Hoe je moet omgaan met dementie in je omgeving? In De Nieuws BV deelt ze haar ervaringen.

Mevrouw Pekaar en meneer Tip

‘Dag mevrouw Pekaar, dag meneer Tip.’ Geen respons. Ik zie haar handen verdwijnen in zijn gulp; ze trekt zijn broek naar beneden en haalt vol trots háár trofee eruit. Als een kind in een snoepwinkel kijkt ze hem met grote ogen aan. Ik versnel mijn pas en loop richting de huiskamer. 'Dit gaat dus echt veel te ver. Ongepast! Ik heb hier op de opleiding nooit iets over geleerd.'

Ik pak een stoel en ga zitten. 'Sarah, hier zijn wij niet voor aangenomen.' 'Waar zijn wij eigenlijk voor aangenomen?’ vraag ik. Sjaan gaat op het puntje van haar stoel zitten. ‘Om onze cliënten ondanks de dementie zoveel mogelijk van het leven te laten genieten.’ ‘En nu twijfelen jullie of ze wel genieten?’ vraag ik. ‘Ik heb namelijk de indruk dat het hun aan genot niet ontbreekt.'

Zomaar een alinea uit ‘Jij bent toch mijn dochter’, het boek van ouderenpsycholoog Sarah Blom. Aan de hand van 25 verhalen van mensen zoals mevrouw Pekaar en meneer Tip probeert zij inzicht te geven in de manier waarop wij met dementiepatiënten om zouden moeten gaan. In De Nieuws BV praat Blom verder over een aantal van die indrukwekkende, soms hartverscheurende en soms aandoenlijke verhalen.

Stevig in je schoenen staan

Blom schrijft het boek, omdat zij het belangrijk vindt om te laten zien wat dementerenden dagelijks meemaken. "Mensen met dementie zijn mensen zoals wij. Ze hebben behoefte aan seks, aan liefde en aan intimiteit. Dat ga je dan mogelijk maken." In haar werk probeert ze dat mogelijk te maken, door cliënten, mantelzorgers en verzorgenden bij elkaar te krijgen. ''Dat is niet altijd makkelijk, je moet stevig in je schoenen staan'', vertelt ze. Blom heeft dat als professional inmiddels geleerd, maar voor familieleden is het vaak veel lastiger. "Voor familieleden is het vaak belangrijk om uitleg te krijgen".

In de uitzending licht Blom een aantal bijzondere verhalen uit. Bijvoorbeeld het verhaal van mevrouw Bolder. Zij had geen aansluiting bij haar familie en in het tehuis. "Ze wordt verliefd op een persoon op de deur, niet wetende dat ze dat zelf is."

Voor mensen die zelf worstelen met dementie in hun omgeving heeft Blom een aantal belangrijke adviezen. "Je moet door je eigen rouw heen", aldus de psycholoog. "Dat hoop ik mensen met dit boek te laten zien: Ga aan wat er is."

Het boek ‘Jij bent toch mijn dochter’ ligt vanaf vandaag in de winkel. Sarah Blom tourt ook door het land met haar theatershow ‘Dag Mama’.

Sarah Blom over 'Jij bent toch mijn dochter'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie