appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Overnamekandidaat IJsselmeerziekenhuizen wil onderzoek naar Loek Winter

ANP
dinsdag 6 november 2018 | KRO-NCRV | Redactie Twitter

Stichting Cardiologie Centra Nederland (CCN), de partij die de failliete IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland wil overnemen, pleit voor een onderzoek naar zorgondernemer Loek Winter. Dat zei CCN-directeur en cardioloog Igor Tulevski dinsdag in 1 op 1.

1 op 1

"Ik vind het jammer dat het ondernemerschap onder druk staat door dit soort voorbeelden," zegt Igor Tulevski. Uit onderzoek van onderzoekscollectief Follow the Money bleek dinsdag dat de failliete IJsselmeerziekenhuizen voor miljoenen euro’s aan kankermedicijnen in Duitsland hebben gekocht, terwijl de bestuurders wisten dat de zorgverzekeraars deze medicijnen niet vergoeden. "Oprecht als mens en arts, als dat waar is: vind ik dat dat niet kan. Daarom zou het goed zijn als er een onderzoek komt, ook voor hemzelf."

 'Overheid moet bijspringen'

 
Zorgorganisatie CCN gaat dinsdagmiddag om de tafel met de curator van de IJsselmeerziekenhuizen. Tulevski heeft een plan ingediend waarbij een zo breed mogelijk zorgaanbod gegarandeerd blijft in de regio. Door verschillende partijen samen te laten werken, denkt Tulevski de zorg betaalbaar te houden. Voorwaarde is wel dat de overheid instapt om spoedeisende hulp en verloskunde te garanderen. "Zonder steun van de overheid is het ziekenhuis niet over te nemen."
 
Volgens Tulevski zijn de afdelingen spoedeisende hulp en verloskunde heel dure afdelingen, die in de regio moeilijker te hanteren zijn. "Het aantal patiënten dat daar binnenkomt is beperkt. Het Nederlandse stelsel werkt op basis van aantal dots; bedden die bezet zijn. Als er beperkt gebruik van gemaakt wordt, dan is het niet duurzaam. Dat is ook waarom de verzekeraars dit soort afdelingen willen sluiten in dit soort kleine ziekenhuizen."
 

'Politiek gaat er met gestrekt been in'

 
Tulevski is tegenover oppositiepartij PvdA. Kamerlid Lilian Ploumen liet maandag weten tegen een overname door CCN te zijn omdat zorgondernemer Loek Winter een ‘flinke vinger in de pap’ zou hebben bij CCN. In een van de werkmaatschappijen die verbonden is aan CCN, heeft een bedrijf van Winter een minderheidsbelang van ruim twintig procent. Volgens Tulevski garandeert echter dat Winter niet betrokken is bij een doorstart. 
 
"Ik heb mevrouw Ploumen een paar keer verzocht contact op te nemen. Dat heeft ze helaas niet gedaan," aldus Tulevski. "Ik vind dat de politiek recht heeft om zich ermee te bemoeien, want dit gaat ons allemaal aan. Maar ik vind dat de politiek met feiten moet komen en niet met gestrekt been mensen diskwalificeren."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1