Achtergrond
KRO-NCRV

Waarom deze 'midterms' belangrijk zijn volgens Charles Groenhuijsen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom deze 'midterms' belangrijk zijn volgens Charles Groenhuijsen

Amerikanen brengen vandaag hun stem uit voor het Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat. Intussen draaien deze tussentijdse verkiezingen volgens Amerika-kenner Charles Groenhuijsen vooral om Donald Trump. "Deze verkiezingen kunnen een kantelpunt zijn", zegt hij in het programma Spraakmakers.

Donald Trump zit inmiddels twee jaar als president in het Witte Huis en haalt nog steeds haast dagelijks het nieuws met zijn omstreden uitspraken. Genoeg voer voor Amerikaanse komieken, maar hoe denken Amerikanen in de vijftig staten over hun president?

"Met de tussentijdse verkiezingen kunnen ze dit kenbaar maken", zegt Amerika-kenner Charles Groenhuijsen. In de zomer reisde hij wekenlang door de Verenigde Staten en werd hij steevast herinnerd aan de Amerikaanse president. "In bijna ieder gesprek dat ik voerde kwam Donald Trump naar voren."

Voet aan de grond

In zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat hebben de Republikeinen momenteel de meerderheid in handen. Door de tussentijdse verkiezingen maken de Democraten kans om zetels te veroveren en het Huis van Afgevaardigden in handen te krijgen. Indien dit lukt kunnen ze Trumps plannen dwarsbomen en onderzoeken instellen. "Als de Republikeinen winnen kunnen ze het uitleggen als steun aan Donald Trump", zegt Groenhuijsen. "Of de Democraten krijgen eindelijk weer voet aan de grond terwijl ze in 2016 op rampzalige wijze hebben verloren."

Angstpolitiek

Volgens Groenhuijsen beheersen de Republikeinen het politieke debat sinds het aantreden van Ronald Reagan. "Het gaat alsmaar over bezuinigingen en de voortdurende angst tegen van alles." Zo lanceerden de Republikeinen een omstreden verkiezingsspot over de migrantenkaravaan in Mexico. "Op beslissende momenten zijn de Republikeinen tactisch en strategisch in campagne voeren net een slag slimmer dan de Democraten."

Hoge opkomst

Zeker is dat Amerikanen massaal gaan stemmen. Vroege stemmers konden al via de post hun stem uitbrengen. En dat gebeurt volop. Zo is de opkomst tot nu toe in de Amerikaanse staat Texas al hoger dan bij de tussentijdse verkiezingen 2014 in totaal. Deze hoge opkomst is in het voordeel van de Democraten, meent Groenhuijsen. "Een volkswijsheid luidt dat een hoge opkomst gunstig is voor de Democraten"

Ster advertentie
Ster advertentie