Achtergrond
KRO-NCRV

GroenLinks stelt Kamervragen over afgewezen verzoeken inlichtingendiensten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks stelt Kamervragen over afgewezen verzoeken inlichtingendiensten

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) plaatst vraagtekens bij de hoeveelheid verzoeken van de veiligheidsdiensten die zijn afgewezen door de Toetsingscommissie. Dat zegt het Tweede Kamerlid in Spraakmakers. Buitenweg gaat Kamervragen indienen nu blijkt dat een op de twintig verzoeken van de diensten onrechtmatig is.

Het gaat daarbij bijvoorbeeld om verzoeken tot afluisteren of hacken. Het systeem is zo ingericht dat verzoeken pas bij de commissie terechtkomen nadat de minister van Binnenlandse Zaken of Defensie ze heeft goedgekeurd. Dat betekent dat de bewindspersonen handtekeningen zetten onder verzoeken die in strijd zijn met de wet.

"Het beperken van de macht van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten is een taak die de minister heel serieus moet nemen", zegt Buitenweg.

Staatsgeheim

Ook spreekt Buitenweg haar verbazing uit over het feit dat de Toetsingscommissie geen informatie over de exacte aantallen ingediende en geweigerde verzoeken mag delen. De twee ministeries hebben deze informatie, tegen de wens van de commissie in, als staatsgeheim aangemerkt. "Kan ik dan over één of twee jaar wel zien of het aantal aanvragen is toegenomen of afgenomen", vraagt het Kamerlid zich af.

Hackoperatie afwijzen

Quirine Eijkman, vicevoorzitter van het College voor de Rechten van de Mens is positief over het feit dat er verzoeken zijn afgewezen. "Het is een goed voorbeeld van hoe zo’n commissie moet werken. Ze kijken dus kritisch, de juridische controle vooraf werkt. Ook de transparantie is belangrijk: ze maken dit nu al openbaar."

Onderzoeksjournalist Wil van der Schans sprak de voorzitter van de Toetsingscommissie, Mariette Moussault, over de redenen voor afwijzing. "Het kan gaan om het ontbreken van informatie. Maar de commissie kijkt ook naar technische middelen: als die beperkt zijn, kan dat betekenen dat er bij een hackoperatie te veel informatie van derden wordt binnengehaald. Dat kan een reden zijn om een hackverzoek af te wijzen."

Macht van de diensten

Een aandachtspunt blijft volgens Eijkman dat deze commissie kijkt naar de wetmatigheid – voldoet het verzoek aan de eisen in de Wiv – en niet genoeg naar de doelmatigheid – moet dit middel überhaupt worden ingezet. "Daar zou het nog veel meer over moeten gaan." Buitenweg benadrukt de belangrijke rol van de ministers hierin. Zij moeten de macht van de diensten in bedwang houden.

Ster advertentie
Ster advertentie