Achtergrond
EO

Wat is de politieke erfenis van Angela Merkel?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is de politieke erfenis van Angela Merkel?

Bondskanselier Angela Merkel kondigde deze week aan dat zij niet herkiesbaar is als partijvoorzitter van haar CDU. Dit betekent dat ze nu bezig is aan haar laatste termijn als 'Mutti' en leider van Duitsland. Dat roept de vraag op wat voor politieke erfenis zij achterlaat. In Dit is de Dag gingen journalist en Merkel-biograaf Wierd Duk, Duitslandkenner van Universiteit Utrecht Jacco Pekelder en Europarlementariër Esther de Lange hierover in gesprek.

Jacco Pekelder is positief over Angela Merkel en geeft haar kanselierschap een acht. “Ik ga haar missen. Ze was een stabiele factor en een groot staatsvrouw bij wie je wist wat je aan haar had.” Volgens Pekelder was een pluspunt van Merkel de Energiewende, de energietransitie in Duitsland. “Zij besloot na Fukushima om kernenergie in de ban te doen en vol voor duurzaam te gaan. Daarmee namen de Duitsers technologisch gezien een voorsprong waar ze op de lange termijn nog wel eens economisch plezier aan kunnen beleven.”

Alfamannetjes

CDA-Europarlementarier Esther de Lange heeft Angela Merkel de afgelopen tijd regelmatig gezien en gesproken. “Een leider die ons gemeenschappelijk belang benadrukt en rust en nuchterheid heeft, zouden we nog wel eens kunnen gaan missen temidden van al die politieke alfamannetjes. Ik geef haar daarom ook een zeven.”

Journalist en Merkel-biograaf Wierd Duk is minder te spreken over de Duitse bondskanselier. “Ik heb de afgelopen jaren met verbazing naar Angela Merkel zitten kijken. Je kunt wel stellen dat haar kanselierschap is mislukt, van mij krijgt ze een vijf.” Volgens Duk is de grootste fout haar ‘Wir schaffen das’-uitspraak, waardoor ze de grenzen openhield en de welkomstcultuur in stand werd gehouden. “De tweede grote fout is haar stijl waarmee ze een voedingsbodem heeft gecreëerd voor een partij rechts van het CDU. Een partij als AfD was tien jaar geleden ondenkbaar.”

Grijze muizen

Duk vindt daarnaast dat Merkel niet goed heeft nagedacht over haar opvolging. “Nu zijn er alleen maar grijze muizen die haar kunnen opvolgen en daar ga je geen verkiezingen mee winnen.” Europarlementariër Esther de Lange weet dat er al een paar mogelijke opvolgers klaar staan. “Een aantal daarvan spreekt ook goed Nederlands, dus die verhoudingen tussen Duitsland en ons land blijven hopelijk goed.”

De politieke erfenis van Angela Merkel

Ster advertentie
Ster advertentie