Achtergrond

Mediaforum: Veel lof voor speech minister Schippers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: Veel lof voor speech minister Schippers

[KRO-NCRV] "Een oprecht verhaal waarin vooral breedte en nuance klonk." Sjirk Kuijpers, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, is in het Mediaforum op NPO Radio 1 vol lof over de speech van VVD-minister Edith Schippers tijdens de jaarlijkse Schoo-lezing. "Ze maakte nadrukkelijk ruimte voor moslims die de vreedzame variant van de islam aanhangen."

Met de H.J. Schoo-lezing mengde Schippers zich in het integratiedebat: "Sta op tegen de politieke islam. Het wordt tijd dat wij, alle Nederlanders die onze cultuur, onze vrijheden, ons maatschappelijk contract liefhebben, opstaan om onze verworvenheden actief te verdedigen." Ook riep ze op om 'vrijheidscoalitie te vormen'. "Een coalitie die vecht voor onze cultuur en onze vrijheden."

Cultuur

Wel plaatste Kuijpers een kanttekening. "Op de oneliners viel wel wat af te dingen. Als er geroepen wordt over ‘onze’ cultuur denk ik wel, over welke cultuur hebben we het? Want alle Nederlanders hebben niet dezelfde cultuur."

Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, is ook te spreken over de speech van Schippers. "Het gaat over de fundamentele waarden en normen en het is goed dat we daar over discussiëren. Niet alleen door partijen op de flanken, want het gaat over de identiteit van de gemeenschap. We hebben te lang weggekeken door de eigen cultuur te relativeren."

Kijk hier het Mediaforum terug:

Alleen luisteren kan ook:

Ster advertentie
Ster advertentie