Achtergrond

Intern politierapport: etnisch profileren komt op grote schaal voor

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Intern politierapport: etnisch profileren komt op grote schaal voor

[KRO-NCRV] Etnisch profileren komt structureler voor binnen de politie dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Brandpunt (KRO-NCRV). “Het zijn geen incidenten meer”, vertelt verslaggever Henk van der Aa op NPO Radio 1.

Bekijk hier het gesprek met Henk van der Aa, Ruud Bik en Gerrit van de Kamp

De programmamakers hebben met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur interne documenten van de regionale politie-eenheid Oost-Brabant in handen gekregen. In het rapport staat dat 20% van de agenten vaak of zelfs altijd reageert op afkomst of huidskleur. En 41% van de agenten reageert daar ‘wel eens’ op.

Overdreven

Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, zegt in een reactie: "Etnisch profileren is niet professioneel en ondermijnt bovendien het vertrouwen van de burgers in de politie."

"De top van de politie zegt al jaren dat er geïnvesteerd moet worden in het aanpakken van etnisch profileren", zegt Van der Aa. "Maar gewone agenten hebben daar veel weerstand tegen. Ze vinden de aandacht voor het etnisch profileren overdreven of niet belangrijk."

'Profileren hoort bij politiewerk'

Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP, benadrukt in een reactie dat profileren onderdeel is van het werk van de politie. "Met profileren kan je de kans dat je de dader pakt, vergroten", aldus Van de Kamp.

Toch wijst hij het etnisch profileren af. Volgens de voorzitter moeten agenten tijdens hun werk op straat niet alleen letten op de etnische achtergrond van een verdachte, maar ook oog hebben voor kenmerken als kleding of het criminele verleden.

De uitzending van Brandpunt is vanavond om 20.20 te zien op NPO 2.

Ster advertentie
Ster advertentie