Achtergrond
KRO-NCRV

In dit dorp zijn 600 inwoners eigenaar van de dorpskroeg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In dit dorp zijn 600 inwoners eigenaar van de dorpskroeg

De dorpskroeg redden van de ondergang, en de monumentale, leegstaande kerk verbouwen tot basisschool. In het dorpje Esbeek in Noord-Brabant hadden ze al burgerinitiatieven voordat dit begrip daadwerkelijk was ingeburgerd.

NPO Radio 1-verslaggever Roy Heerkens van Spraakmakers dompelde zich daarom een week onder in Esbeek om te zien wat de kracht van het dorp is.

Piet Verhoeven, voorzitter van de dorpscoöperatie

In de troonrede van 2013 sprak koning Willem-Alexander voor het eerst over de participatiesamenleving. Het begrip werd zelfs prompt uitgeroepen tot Woord van het Jaar. Maar inwoners van Esbeek kenden al veel langer burgerinitiatieven.

Afgelopen juni bracht de koning een verrassingsbezoek aan het dorp met 1.200 inwoners, om de initiatieven met eigen ogen te zien. "Vooral mooi dat dus niet zozeer instanties, maar mensen erkend werden", zegt burgemeester Ryan Palmen.

Centrum van de wereld

Dat Piet Verhoeven, voorzitter van de dorpscoöperatie, trots is op zijn woonplaats, steekt hij niet onder stoelen of banken. "Ik zeg altijd dat wij het centrum van de wereld zijn, maar de wereld is voor ons niet zo groot", zegt hij lachend.

Dorpskroeg redden

Ruim tien jaar geleden maakte dorpsbewoners zich zorgen over de dorpskroeg. Een mogelijke sluiting lag op de loer. "In de wandelgangen hoorden we dat het café te koop zou worden gezet", zegt dorpsbewoner Gerard van Gerven. Dorpelingen stonden op om hier een stokje voor te steken. In het naburige Biest-Houtakker nam een Chinees restaurant de plaatselijke kroeg over. Wat als hun dorpskroeg zou veranderen in een hip wokrestaurant? "Daar waren we wel huiverig voor", geeft Van Gerven toe. "Daar zaten we niet op te wachten."

Dorpelingen staken daarom hun koppen bij elkaar om de kroeg te redden. En dat lukte. "Laten we het zelf kopen, heeft men toen gezegd", vertelt burgemeester Palmen. Langs de deuren van inwoners en op naar de bank. Inmiddels is de kroeg eigendom van de helft van het dorp, maar liefst 600 inwoners zijn eigenaar.

Quote

Hier zijn mensen gedoopt, getrouwd en begraven

Inge Wening

Leegstaande kerk

Ook zagen dorpsbewoners kansen voor de leegstaande Adrianuskerk. De oude basisschool was nodig aan vervanging toe en de kerk stond toch leeg. De gemeenteraad stemde uiteindelijk in met het plan om de leegstaande Adrianuskerk te kopen. De verbouwing is inmiddels in volle gang om volgend jaar de eerste leerlingen te verwelkomen. "Al generaties lang hebben mensen mooie herinneringen aan het kerkgebouw", zegt Inge Wening. Ze is een van de dorpsbewoners die zich heeft ingezet voor het plan.

De leegstaande Adrianuskerk wordt verbouwd

"Hier zijn mensen gedoopt, getrouwd en begraven. We houden respect voor die herinneringen en gaan nieuwe herinneringen maken met de allernieuwste generatie van het dorp." Al stond niet iedereen in het dorp meteen te popelen. Vooral voor oudere inwoners was de herbestemming slikken, vertelt Wening. "Dat snap ik ook, maar ik denk dat zij hier uiteindelijk ook met een goed gevoel naar kijken."

Vragen van Spraakmakers

Vragen van Spraakmakers: kom eens kijken in Esbeek

Vragen van Spraakmakers: kom eens kijken in Esbeek

Vragen van Spraakmakers: kom eens kijken in Esbeek

Vragen van Spraakmakers: Esbeek redt de dorpskroeg

Ster advertentie
Ster advertentie