Achtergrond
KRO-NCRV

Interview Georgina Verbaan bewijst: 'Als je je aan de pers overlevert, ben je weerloos'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Interview Georgina Verbaan bewijst: 'Als je je aan de pers overlevert, ben je weerloos'

Het zou je maar gebeuren. Geef je als bekende Nederlander in goed vertrouwen een interview, staat het vervolgens boordevol onwaarheden. En eenmaal online is er weinig meer tegen te beginnen. "Het is kwetsbaar als iemand opschrijft wat jij zegt", zegt Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Actrice Georgina Verbaan is zacht gezegd niet te spreken over een interview dat onlangs over haar in het AD verscheen. Op Twitter uitte ze in verschillende tweets haar onvrede. Volgens de actrice staat het artikel boordevol uitspraken die ze helemaal niet heeft gedaan.

In het Mediaforum reageren oud-judoka Dennis van der Geest, Marc Josten, hoofdredacteur van omroep HUMAN en Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, op deze gang van zaken.

Feitelijke onjuistheden

In zijn verleden heeft oud-judoka Van der Geest vaak de pers te woord moeten staan. Om niet voor verrassingen te komen staan, wil hij interviews altijd van tevoren inzien. Zo kan hij stukken controleren op feitelijke onjuistheden. "Als er dan iets in staat wat echt niet klopt, ga ik daarover in gesprek met de journalist." Een methode die volgens Marc Josten, hoofdredacteur van omroep HUMAN, over het algemeen goed werkt. "Je komt er bijna altijd uit met elkaar als je zegt dat iets niet klopt."

Overgeleverd aan de pers

Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, kan zich voorstellen dat Verbaan zich boos maakt. Nog lang voordat hij zijn loopbaan als journalist begon, maakte hij van dichtbij mee hoe zijn vader als gemeenteraadslid witheet werd. In de lokale krant verscheen na zijn aftreden een interview met een kop die totaal uit zijn verband was gerukt. "Als je je aan de pers overlevert, ben je in zekere zin weerloos, heb ik toen al in mijn oren geknoopt."

Volgens Kuijper is het kwetsbaar als iemand jouw verhaal opschrijft, zelf de selectie maakt en er een eigen sausje overheen giet. "Dat vergt een vertrouwensrelatie en professionaliteit", zegt hij hierover.

Quote

Als je zelf je bandje laat meelopen, is dat natuurlijk al een soort gestold wantrouwen

Marc Josten

Josten sluit zich hier volledig bij aan. Vertrouwen is volgens hem essentieel. Verbaan heeft het interview volledig opgenomen en daar valt in de ogen van Josten wel wat over te zeggen. "Als je zelf je bandje laat meelopen, is dat natuurlijk al een soort gestold wantrouwen." Om daar aan toe te voegen: "In een extreem geval zou ik dat misschien ook doen. Maar als het op die manier moet, zou ik de neiging hebben om mij niet laten interviewen."

Ster advertentie
Ster advertentie