Achtergrond
KRO-NCRV

'Paternotte of Jetten nieuwe leider D66'

foto: ANP / Remko de Waalfoto: ANP / Remko de Waal
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Paternotte of Jetten nieuwe leider D66'

Nadat Alexander Pechtold afgelopen zaterdag zijn aftreden bekend maakte, begon direct de geruchtenmolen te draaien over wie zijn opvolger wordt. Magda Berndsen denkt dat de nieuwe fractievoorzitter vooral in de 'jonge generatie' moet worden gezocht. In Spraakmakers tipt ze Jan Paternotte en Rob Jetten.

D66 kiest morgen tijdens de wekelijkse fractievergadering een nieuwe voorzitter. Magda Berndsen, die van 2010 tot 2015 in de Kamer zat, denkt dat Paternotte en Jetten het "erg goed zouden kunnen".

De twee jonge politici zitten pas sinds vorig jaar in de Tweede Kamer, maar hebben beiden de nodige ervaring: Paternotte (34) was elf jaar lid van de gemeenteraad van Amsterdam, terwijl Jetten (31) dat zeven jaar was in Nijmegen. Beide heren waren daarnaast voorzitter van jongerenorganisatie Jonge Democraten.

Partijleider

Berndsen benadrukt wel dat de nieuwe fractievoorzitter niet per se de nieuwe partijleider is. "Dat bepalen de leden", zegt ze. Pas bij volgende Tweede Kamerverkiezingen zal dit aan de orde zijn.

In de ochtendkranten worden voor de functie van partijleider een groot aantal kandidaten getipt: naast Paternotte en Jetten worden uit de fractie ook Pia Dijkstra, Sjoerd Sjoerdsma en Paul van Meenen genoemd. Voor de langere termijn worden onder anderen de ministers Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) genoemd. Ook oud-Kamerlid Boris van der Ham komt voorbij.

Ster advertentie
Ster advertentie