Achtergrond
KRO-NCRV

Asscher over honderdduizenden werkende armen: ‘Er is veel schaamte’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asscher over honderdduizenden werkende armen: ‘Er is veel schaamte’

Nederland telt 320.000 werkende armen. Het gaat om mensen die werken, maar een besteedbaar inkomen hebben onder de armoedegrens. Dat blijkt uit cijfers van het SCP. "Pak dat aan. Nu gebruik maken van de groeiende economie", zegt Lodewijk Asscher, fractievoorzitter van de PvdA.

De overheid weet de groep werkende armen vaak niet te bereiken. Ze staan niet op de radar van het rijk of van de gemeenten. "Er is veel schaamte over", geeft Lodewijk Asscher, fractievoorzitter van de PvdA, toe. "Weet dat je niet alleen bent. Meld je bij de gemeente."

"We moeten dit rapport aangrijpen om echt iets te gaan doen. Bijvoorbeeld extra geld voor betaalbare woningen, eigen risico in zorg omlaag, minimumlonen vaststellen voor zzp’ers en het terugdringen van nulurencontracten. Dit is het juiste moment daarvoor", zegt Asscher.

‘Zonder ouders stond ik op straat’

Nancy Verhoeven, gescheiden en moeder van met twee tieners, zat twee jaar geleden in een situatie waarbij ze wel werkte, maar niet kon rondkomen. "Ik lag in een vechtscheiding met mijn ex. We hadden samen een koopwoning, maar ik kwam bij de gemeente Amsterdam niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Ze zeiden: 'Je hebt toch een dak boven je hoofd?'"

"Mijn ouders hebben mij financieel ondersteund. Dat is de reden dat ik toen niet op straat terecht ben gekomen", zegt Verhoeven. Inmiddels gaat het weer goed met haar. Ze heeft een nieuwe partner en een huurwoning. "Na twee jaar luisterde er eindelijk iemand bij de gemeente naar mij. Ik kan nu weer mijn hoofd boven water houden. Maar met mij zijn er vele duizenden die nog steeds in een soortgelijke situatie zitten."

‘Nederland laag arbeidsethos? ‘Flauwekul!’

Het SCP schrijft dat Nederlanders een ontspannen houding hebben ten opzichte van werk, en daarmee een lager arbeidsethos dan omringende landen. Asscher: "Dat is borrelpraat, flauwekul. Dit probleem heeft niets met arbeidsethos te maken. Het gaat juist om mensen met kwetsbare banen die niet rond kunnen komen. Die verdienen niet nog eens een trap na."

In het regeerakkoord belooft het kabinet maatregelen te nemen om armoede te bestrijden, maar de PvdA-voorman ziet tot nu toe alleen mooie woorden. "Het kabinet moet trouw zijn aan wat het belooft, maar zegt het een en doet het ander. We hebben te maken met een fantasieloos kabinet dat het nergens over eens kan worden, behalve over de afschaffing van de dividendbelasting."

Asscher over honderdduizenden werkende armen: ‘Er is veel schaamte’

Ster advertentie
Ster advertentie