Achtergrond
KRO-NCRV

680 Facebookvrienden? Nee joh, de meesten hebben maar drie echt goede vrienden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 680 Facebookvrienden? Nee joh, de meesten hebben maar drie echt goede vrienden

Vriendschap is dit jaar het thema van de kinderboekenweek. Iets waar haast iedereen over mee kan praten. Als man veel vriendschappen met vrouwen? Dan ben je een uitzondering. Opleiding, leeftijd en sekse: we kiezen vrienden die op ons lijken, zegt hoogleraar Beate Volker in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

'Vriendschap is een illusie. Vriendschap is een droom', zong de band Het Goede Doel. "Tja, vriendschappen kunnen opeens eindigen. Maar uit onderzoek blijkt dat vriendschappen nooit expliciet worden opgezegd", zegt Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Verwateren

In plaats daarvan verwateren vriendschappen. "Je gaat niet meer naar de sportclub of je verhuist naar een andere stad", geeft ze als voorbeelden. "En dan moet je meer moeite doen om de vriendschap te onderhouden", zegt Volker. "Vaak doen mensen dat niet en verwatert het."

Al hoeft dit niet per se het einde van de vriendschap te betekenen. "Je kunt het dus weer aanhalen", zegt Volker. "Vriendschappen zijn niet institutioneel ingebed zoals een huwelijk. Daarbij weet je dat het begint en eindigt. Bij vriendschappen weet je dat niet."

Kleine netwerken

Hoewel velen duizenden Facebookvrienden hebben, ligt het in de werkelijkheid vaak anders. Pakweg de meesten hebben twee of drie beste vrienden volgens Volker. Daarna komen vrienden en kennissen die iets verder weg staan. "Echt trouwe vrienden zijn kleine netwerken." Vertrouwen en openheid zijn kenmerkend aan deze vriendschappen. "Je hebt het idee dat je werkelijk alles kunt bespreken."

Praten over vriendschappen

Kinderen sluiten op een andere wijze vriendschappen dan volwassenen. "Kinderen vragen: wil jij mijn vriendje zijn? Volwassenen doen dat niet meer." Daarbij praten volwassenen zelden met elkaar over hun vriendschap. Het is ook niet noodzakelijk, denkt Volker. "Reflectie is in elke relatie goed, maar het hoeft niet."

Ster advertentie
Ster advertentie