Achtergrond
BNNVARA

Sharon Gesthuizen vertelt over afscheid van SP

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sharon Gesthuizen vertelt over afscheid van SP

Een politieke transfer: Sharon Gesthuizen heeft haar partijlidmaatschap voor de SP opgezegd. Het oud-Kamerlid kiest voor GroenLinks. In De Nieuws BV vertelt ze over haar besluit.

Sharon Gesthuizen over haar vertrek bij de SP

In 2006 komt Sharon Gesthuizen in de Tweede Kamer. De SP groeit onder leiding van Jan Marijnissen uit tot een fractie met 25 zetels. Die periode beschrijft Gesthuizen uitgebreid in het biografische boek Schoonheid Liefde Macht. Ze portretteert de barse manier waarop Marijnissen zijn fractie en partij aanvoert. Na een burn-out keert Gesthuizen terug in de Kamer en begint onder meer de actie 'Red de postbode' om te protesteren tegen het ontslag van 11.000 postbodes.

'Een smerige deal'

Tijdens haar volgende periode als Kamerlid, vanaf 2010, voert ze namens haar fractie het woord over asiel en migratie. Ze zet zich in voor Mauro, bijt zich vast in de zaak van Dolmatov. Tijdens de vluchtelingencrisis, als honderdduizenden de oversteek wagen naar Europa, vindt Gesthuizen dat Nederland ruimhartig asielzoekers moet opvangen. Als de EU afspraken maakt met Turkije om migranten tegen te houden en op te vangen, spreekt Gesthuizen van "een smerige deal."

Afscheid van de Kamer

In maart 2017 neemt Gesthuizen afscheid van de Tweede Kamer. Bij de verkiezingen verliest haar partij een zetel en komt uit op veertien Kamerzetels. De socialisten weten niet te profiteren van het imploderen van de PvdA. Er verschijnen analyses dat in het Nederlandse politieke landschap electorale ruimte is voor een partij die sociaal-economisch links is, maar cultureel conservatief.

Fractievoorzitter Roemer wordt opgevolgd door Lilian Marijnissen. In de Volkskrant krijgt Marijnissen begin dit jaar vragen over vergelijkbare deals met Afrikaanse landen. Ze vindt het moeilijk om daar iets principieels over te zeggen: "Het zou toch idioot zijn als je daar niet voor bent? Ik bedoel, in principe wil je natuurlijk dat mensen in de regio worden opgevangen."

Koerswijziging

Gesthuizen noemt die uitspraak van Marijnissen als één van de redenen waarom ze bij de SP is vertrokken. "Daar heb ik mij met hand en tand tegen verzet. Bijvoorbeeld in 2015 in een fel debat met Geert Wilders, die het toen had over push back beleid. Het terugsturen van bootjes. Als je zegt: we willen de bootjes niet meer hebben, dan heb je het over terugsturen."

Volgens Gesthuizen is het een koerswijziging en schaart Marijnissen zich bij een grote Kamermeerderheid van verschillende partijen die dat een goed idee vinden. "Ik vind dat geen goed idee en ik vind het niet in lijn met onze eerdere standpunten en ook niet in lijn met het VN-vluchtelingenverdrag."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Podium voor discussie zoek?

"Ik vraag me af waar de legitimatie van deze koerswijziging vandaan komt. Hebben de leden daartoe opgeroepen? Is er een congresuitspraak of een motie? Die uitspraak is er niet." Volgens Gesthuizen zijn er SP'ers hard aan het werk om ervoor te zorgen dat de koers humanitair en solidair wordt.

Gesthuizen: "Ik heb het idee dat die mensen weinig podium krijgen om daar de discussie over te voeren. Dat is precies reden waar ik drie jaar geleden campagne voor heb gevoerd: democratisering van de partij." Gesthuizen nam het in 2015 op tegen Ron Meyer in de verkiezing om het partijvoorzitterschap. Ze kreeg uiteindelijk 41 procent van de stemmen en verloor die strijd.

Pijnlijk

"Het doet pijn. Het is echt heel naar", zegt Gesthuizen over haar afscheid van de SP. "Ik ben van januari tot mei, toen ik de knoop doorhakte, dubbel lid geweest. Omdat ik dacht dat er nog een weg terug was." Gesthuizen werd lid van GroenLinks, omdat die partij "de rug recht houdt", zich blijft verzetten tegen vluchtelingendeals en een ruimhartiger asielbeleid voorstaat.

Quote

Het is misschien nobeler om intern de strijd aan te gaan, maar je moet wel een podium hebben om die discussie te voeren

Sharon Gesthuizen

"Weggaan is de handdoek in de ring gooien", werpt Willemijn Veenhoven haar voor de voeten, "je had kunnen zeggen doe er intern iets aan." Gesthuizen: "Het is misschien nobeler om intern de strijd aan te gaan, maar je moet wel een podium hebben om die discussie te voeren."

Niet partijloos door het leven gaan

Het nieuwe standpunt komt in het Europese verkiezingsprogramma van de SP, dan zouden de leden erover kunnen stemmen. Maar volgens Gesthuizen is dat de verkeerde volgorde. Over zo'n thema zou eerst intern gediscussieerd moeten worden, voordat het nieuwe standpunt in het verkiezingsprogramma wordt geschreven.

Gesthuizen wil niet partijloos door het leven gaan. "Ik vind echt dat alle Nederlanders lid zouden moeten zijn van een politieke partij. Omdat je dan meer invloed hebt, dan wanneer je alleen eens in de zoveel jaren mag stemmen." De oud-SP'er zegt vast wel een keer vrijwilligerswerk te gaan doen voor haar nieuwe partij. "Je moet nooit lid worden van een club omdat je een baantje in het vooruitzicht wilt hebben."

Quote

Ik vind echt dat alle Nederlanders lid zouden moeten zijn van een politieke partij

Sharon Gesthuizen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie