Achtergrond
EO

'Dit soort rampen wordt aangewend om koloniale clichés boven tafel te halen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dit soort rampen wordt aangewend om koloniale clichés boven tafel te halen'

'Nederland heeft een extra morele verplichting om de mensen op Sulawesi te helpen.' Dat was de stelling in Dit is de Dag. Schrijfster Marion Bloem is het daar mee eens: "Anderhalf miljoen mensen hier in Nederland hebben banden met Sulawesi. Ons hart bloedt. Doordat je die emotionele binding hebt en niets anders kunt doen wíl je ook geld geven." Publicist en historicus Marjolein van Pagee is sceptisch. "Dit soort rampen wordt aangewend om koloniale clichés boven tafel te halen."

Ook als het om noodhulp gaat is Van Pagee kritisch. "Humanitaire hulp en motieven daarvoor zijn nauw verbonden met het koloniaal verleden. Mijn kritiek gaat vooral over de houding en de manier waarop er hulp geboden wordt. Er is nog steeds sprake van een superieure opstelling ten opzichte van mensen uit voormalig gekoloniseerde gebieden."

Koloniale levenshouding

Bloem erkent dat: "Die koloniale levenshouding is er nog steeds. Mensen zoals ik hebben daar dagelijks mee te maken. Toch vind ik dit een ander onderwerp. Er is een verschil tussen bemoeizucht, superioriteitsgevoel en solidariteit. Dat het superioriteitsgevoel en die koloniale attitude nog niet weg zijn, betekent niet dat we niet moeten steunen en geld moeten geven daar waar noodhulp noodzakelijk is. Hulp op voorwaarden vind ik fout, maar ik vind dat we nu gewoon moeten helpen."

Volgens Van Pagee zou Nederland beter op een andere manier bij kunnen dragen: "Dan denk ik eerder aan reparaties, herstelbetalingen voor alles wat we daar vandaan gehaald hebben. Ik vind niet dat Nederland nu een extra verantwoordelijkheid heeft in het helpen van Sulawesi. Ik zou willen dat het kon, maar de koloniale houding kunnen we niet loskoppelen van dit soort hulp. Als ik direct aan iemand daar geld kan geven, zou ik het zo doen. Maar ik ga geen geld overmaken aan een Nederlandse organisatie die dat namens mij daar moet gaan regelen. Ze kunnen het daar zelf."

Ster advertentie
Ster advertentie