Achtergrond
KRO-NCRV

'De Balie moet zélf maar de beveiliging van haar gasten regelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Balie moet zélf maar de beveiliging van haar gasten regelen'

Tv-recensent Angela de Jong wekte vanochtend in het Mediaforum in Spraakmakers ergernis bij Yoeri Albrecht, directeur van De Balie in Amsterdam. Volgens De Jong moet het debatcentrum zelf de beveiliging van haar gasten regelen. Albrecht noemde dat een gevaarlijk standpunt.

De Jong en Albrecht spraken in het Mediaforum over de zeven terreurverdachten die donderdag zijn opgepakt. Volgens Albrecht is het goed politiewerk, maar tegelijkertijd maakt hij zich grote zorgen om de beveiliging van personen met een Turkse, Marokkaanse of Iraanse achternaam die bij hem in debatcentrum De Balie komen spreken. "We hadden bijvoorbeeld een imam van Turkse komaf uit Berlijn. Die vrouw wordt in Duitsland permanent door vijf gewapende mannen bewaakt, maar in Nederland niet beschermd."

Achteloos

Volgens Albrecht gaat de Nederlandse overheid achteloos en onprofessioneel met deze mensen om. Als je dat afzet tegen het nieuws van de opgepakte terreurverdachten, is dat best schokkend. Deze verdachten zouden mogelijk ook gasten van De Balie kunnen bedreigen. "Heel veel mensen die nu opgepakt zijn, waren al in beeld en hadden naar mijn idee al lang vast moeten zitten."

Veiligheid van sprekers

Angela de Jong vraagt zich openlijk af of de Nederlandse overheid verantwoordelijk is voor de veiligheid van de sprekers in De Balie. De Jong: "Jullie zijn een particulier iets, dan mag je toch ook verwachten dat jullie zelf de beveiliging regelen? Dat hoeft dan toch niet op kosten van de belastingbetaler?" Maar daar is Yoeri Albrecht het niet mee eens.

"Het is geen particulier iets, het vrijelijk bespreken van bepaalde opvattingen is een algemeen belang. En het geweldsmonopolie ligt bij de overheid. Ik vind het een gevaarlijk standpunt dat je hebt."

Ster advertentie
Ster advertentie