Achtergrond
BNNVARA

Er raast een #MeToo-storm door Amerika

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Er raast een #MeToo-storm door Amerika

Dat Bill Cosby voor drie jaar de cel in mag, is niet het enige #MeToo verhaal dat de Amerikaanse media beheerst. Ondertussen wordt Brett Kavanaugh, die door Trump is voorgedragen als rechter voor het Hooggerechtshof, door een tweede vrouw aangeklaagd voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. De Me Too storm in de VS raast maar door. Daarover praten Amerika correspondent Michiel Vos en Geerten Waling, historicus en publicist in De Nieuws BV.

Belangrijk voor Trump

De aanstelling van Brett Kavanaugh is heel belangrijk voor Donald Trump. Vos: "Hij wordt één van de negen opperrechters van de Supreme Court. Hij verandert dan de samenstelling naar een solide meerderheid voor de conservatieven. En dat is koren op de molen van het electoraat van Trump. Die negen rechters gaan namelijk over persoonlijke rechten, wapenbezit en abortus. Trump-aanhangers vinden dat, naast belastingverlaging, de belangrijkste verandering die Trump moet doorvoeren."

Quote

Er is gewoon een storm. Noem het Me Too, noem het wat je wil, aan het razen in Amerika

Michiel Vos

De eerste beschuldiging aan het adres van Kavanaugh kwam van universitair docente Christine Blasey Ford. Daardoor stond zijn beoogde functie nog niet gelijk op het spel. Vos: "Het gaf wel de verdeeldheid aan in Amerika. Er is gewoon een storm. Noem het Me Too, noem het wat je wil, aan het razen in Amerika."

"Maar na de tweede beschuldiging zat hij voor een interview bij Fox", zegt Vos, "Begrijpelijke keuze. Daar ontkende hij alles. Hij is mee gemalen in de Me Too storm en daarom staat zijn benoeming op de tocht. Donderdag wordt dit besproken in de senaat en dan is het erop of eronder voor Brett Kavanaugh."

Me Too is ook nodig

Volgens Waling kan het niet anders dan dat de Me Too-beweging ook reactie is op het presidentschap van Trump. Misschien door een massale frustratie op links in Amerika, of ook om zijn gezag te ondermijnen. Vos: "De reactie is sterker door Trump, maar Me Too is een eerlijke beweging. Weinstein was het kanon op links, een halve politicus bijna. En nu Bill Cosby. Maar dat speelt al langer, en is niet alleen een Me Too-zaak. Me Too is ook iets wat nodig is, en wat voort raast."

Vos gaat verder: "We hebben eerder te maken gehad met seksuele aantijgingen. Een andere kandidaat voor de Supreme Court, Justice Thomas bijvoorbeeld. Dat was ook niet mis. Hij overleefde dat toen. Maar nu is het geheel door Me Too wel heel erg toegespitst. Kavanaugh loopt in een gemakkelijke fuik, die voortkomt uit een jaar lang razende storm."

Quote

Kavanaugh loopt in een gemakkelijke fuik, die voortkomt uit een jaar lang razende storm

Michiel Vos

Waling: "In die storm ziet je ook een Amerikaans puriteinse houding die wij niet zo kennen. Er zit veel hypocrisie in. Je hoort veel over Kavanaugh, maar je hoort het nooit over Bill Clinton gezegd worden." Vos: "Ik denk dat het daar te weinig over gaat. Ook democraten zouden wel eens schoon huis willen maken. En Clinton is dan nummer één. Clinton wordt hand boven het hoofd gehouden. Het gaat eerder over de Hollywoodscene dan over dat verhaal."

Buruma

Ook als je geen Me Too-dader bent, kan de discussie je je baan kosten. Dat merkte Ian Buruma, hoofdredacteur The New York Review of Books toen hij DJ Ghomeshi liet opschrijven hoe zijn leven als paria eruit ziet na een aantal Me Too beschuldigingen. Het plaatsen van dat artikel kostte hem zijn baan.

Quote

Het is wel relevant te horen hoe het er aan de kant van de daders uitziet

Geerten Waling

Volgens Waling is het niet terecht: "Je kunt je afvragen of je dit niet in de vorm van een kritisch interview had moeten publiceren in plaats van ruim baan geven om zijn verhaal te vertellen. Het is wel relevant te horen hoe het er aan de kant van de daders uitziet. Maar dat nu ook een hoofdredacteur moet opstappen gaat heel ver."

'Het was too soon'

Vos ziet het anders: "Too soon. Het was too soon! Net als met 9-11. Daar moet je niet meteen grappen over maken. De storm raast nog te hard om zo iemand aan het woord te laten! Natuurlijk hebben die mensen ook gevoelens en moeten ze die kunnen uiten. Maar dit is te snel. Er zijn zelfs al come-backs geprobeerd, Louis CK en Charlie Rose bijvoorbeeld. Dat werd ook meteen afgestraft."

Waling: "Maar dat is ook een moeilijk punt, want wanneer ben je er dan wel klaar mee. Kavanaugh wordt nu geconfronteerd met verhalen van 35 jaar geleden. Die verhalen kunnen dus altijd tegen je gebruikt worden om iemands kop eraf te hakken." Dus, hoe lang mag je mensen die niet door een rechter veroordeeld zijn, blijven straffen?

Quote

Kavanaugh wordt nu geconfronteerd met verhalen van 35 jaar geleden. Die verhalen kunnen dus altijd tegen je gebruikt worden om iemands kop eraf te hakken

Geerten Waling

Nu ook in Nederland

"Als je vrijgesproken wordt, hoe lang mag morele verontwaardiging dan duren?", vraagt Waling zich af. "Ik zie het einde hiervan niet komen. Ik zie Buruma niet terugkomen terwijl hij zelf niet aan iemand heeft gezeten en dat artikel plaatste in overleg met redactie en uitgever. Zijn carrière is nu stuk en ik denk dat dat de komende jaren zo blijft en dat vind ik een zorgwekkende ontwikkeling. Zeker omdat we dat soort bewegingen nu in Nederland ook zien opkomen."

Vos: "Momenteel moet je nog even aan de kant blijven staan. Stilzitten als je wordt geschoren. Of het nou indirect of direct is. Buruma heeft niks gedaan natuurlijk, maar het is nu elke week raak, het gaat heel hard, en het zijn grote jongens die worden gepakt. De CBS-directeur bijvoorbeeld. En de straf voor Bill Cosby bijvoorbeeld. Dat is zeker niet hetzelfde als eerder genoemde zaken, maar geeft wel aan dat het heel hard gaat nu in Amerika."

Quote

Dit vind ik een zorgwekkende ontwikkeling. Zeker omdat we dat soort bewegingen nu in Nederland ook zien opkomen

Geerten Waling

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie