Achtergrond
EONOS

Appverbod voelt als overwinning voor vader omgekomen Tommy-Boy

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Appverbod voelt als overwinning voor vader omgekomen Tommy-Boy

Het is voor Michael Kulkens een eerste stap in de goede richting: het appverbod dat er nu komt als het aan de Ministers Van Nieuwenhuizen en Grapperhaus ligt. Vanaf 1 juli is het dan verboden om nog te bellen en te appen op de fiets. Kulkens verloor zijn zoon Tommy-Boy in 2015. Hij werd geschept door een auto terwijl hij op zijn mobiele telefoon keek.

Appverbod voelt als een overwinning voor vader Tommy-Boy

Kulkens zat dinsdagmiddag in de auto toen hij op NPO Radio 1 hoorde over het appverbod. "En het deed mij meer dan ik gedacht had dat het mij zou doen. Ik zette daarom ook mijn auto neer en begon te juichen. 2,5 jaar geleden ben ik al naar de toenmalige minister toegestapt om hiervoor te pleiten. En nu komt er een wet."

Er heerst dan ook trots bij de vader die sinds het ongeval van zijn zoon ook voorlichting geeft over appen en telefoongebruik op de fiets. "In nagedachtenis aan hem hebben wij het nu voor elkaar gekregen dat deze wet er komt. Het voelt echt als een overwinning."

Handhaving

Bij dit soort verboden roept vaak de vraag op hoe het te handhaven is. Maar daar maakt Kulkens zich geen zorgen over. "Zet een politie-agent neer op straat en je hebt binnen een kwartier 40 mensen die al rijdend op hun telefoon zitten. Je ziet echt als iemand op de fiets met zijn mobiel bezig is. Het gaat mij ook niet perse om het handhaven. Het gevoel dat mensen krijgen doordat ze weten dat er een politie-agent kan staan is al genoeg. Daardoor hoop ik een ongeluk per dag te voorkomen."

Nu de wet er ligt, betekent het niet dat Kulkens zijn missie ook is geslaagd. Het is een begin. "Er moet nog bewustwording worden gecreëerd. Ik ben ooit begonnen met mijn stichting om voorlichting te geven. Want door voorlichting kan je mensen veranderen, door een wet kan je ze alleen op laten passen voor hun portemonnee."

Ster advertentie
Ster advertentie