Achtergrond
KRO-NCRV

Van de Sonja Barend Award tot aan het Televizier-Ring Gala: 'We zijn heel erg van de prijsjes uitdelen en feestjes geven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van de Sonja Barend Award tot aan het Televizier-Ring Gala: 'We zijn heel erg van de prijsjes uitdelen en feestjes geven'

In televisieland zijn we dol op prijzen en kloppen we onszelf graag op de borst. Van de Sonja Barend Award tot aan de Gouden Televizier-Ring. Leuk allemaal, maar het blijft gewoon ons werk, zegt Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool, in het Mediaforum.

Een opvallende nieuwkomer in het rijtje genomineerden voor de Sonja Barend Award: naast onder meer Matthijs van Nieuwkerk en Wouter Zwart is ook Tim den Besten kanshebber voor het beste televisie-interview. Het is slechts een van de prijzen die in televisieland bestaat.

Den Besten dankt zijn nominatie aan zijn interview met muzikant Aafke Romeijn. Voor het programma Tims ^ tent: maar dan in een bungalow interviewde hij zijn gasten achtereenvolgend in een vakantiepark. NOS-correspondent Wouter Zwart is op zijn beurt genomineerd voor een interview met Pete Hoekstra waarbij hij de Amerikaanse ambassadeur confronteerde met diens uitspraken. Presentator Cornald Maas reisde af naar Ibiza om zanger Harrie Jekkers te spreken.

Quote

Prijzen uitdelen is natuurlijk altijd appels met peren vergelijken

Verwarrend, vindt Ronald Ockhuysen. De interviews zijn haast niet met elkaar te vergelijken. "Prijzen uitdelen is natuurlijk altijd appels met peren vergelijken", erkent hij. Een serieus nieuwsfragment tegenover een reportage bij iemand thuis of een portret in een amusementsprogramma. "Zijn dat nou allemaal interviews? Eigenlijk niet."

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje wijst op de naam van de vakprijs. "De prijs is vernoemd naar Sonja Barend. Zij is natuurlijk een klassiek interviewster", zegt Oranje. "Je zou dan denken dat het een beetje meer die richting op gaat. Ze rekken de grens nu wel heel erg op, maar misschien dat dat wel tot hele mooie dingen leidt."

Prijsjes uitdelen

Ockhuysen vraagt zich daarbij af of al deze prijzen wel van toegevoegde waarde zijn. "Het is leuk om serieuze journalistiek en mooie gesprekken te eren. Altijd prima, maar aan de andere kant moeten we in omroepland opletten. We zijn heel erg van de prijsjes uitdelen en feestjes geven. Het is ook gewoon werk", zegt hij. "Ik weet dat slagers ook prijzen hebben voor de lekkerste worst, maar ik vind wel dat we hier een beetje strak naar moeten kijken."

Hollywoodachtige sfeer

Naast de genomineerden voor de Sonja Barend Award zijn inmiddels ook de kanshebbers voor het Gouden Televizier-Ring Gala bekend. Op televisie is dit spektakel jaarlijks live te volgen. Volgens de hoofdredacteur van Het Parool mag dit feest wel wat minder uitbundig. "Je ziet dat bij de uitreiking een soort Hollywoodachtige sfeer gecreëerd wordt, maar het is het allemaal net niet." Terwijl de prijs volgens Ockhuysen wel degelijk belangrijk is. "Het is een prachtige prijs, maar dat hoef je niet aan te kleden met een heel circus er omheen. Op de een of andere manier komt dat niet echt van de grond."

Ster advertentie
Ster advertentie