Achtergrond
KRO-NCRV

Niet iedere Chinees is de nieuwe Jackie Chan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet iedere Chinees is de nieuwe Jackie Chan

Ghana zien als een enorm arm land in Afrika en bij een Chinees meteen denken dat hij de nieuwste Jackie Chan is. Het zijn slechts twee van de vooroordelen waar Marjolein Frijling op stuitte, vertelt ze in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Voor haar project interviewde ze al de 180 nationaliteiten die Amsterdam telt.

"O, nee. Je denkt toch ook niet dat ik aan een vechtsport doe?", zei de Chinese jongen tegen Frijling toen hij het over sporten had. Nietsvermoedend krijgt hij op straat vaak Jackie Chan en Bruce Lee naar zijn hoofd geslingerd. "Een pijnlijk en gĂȘnant moment", zegt de cultureel antropoloog in Spraakmakers. In 2013 ontdekte ze dat de stad maar liefst 180 nationaliteiten telt. Van heinde en verre vestigen mensen zich in onze hoofdstad. Voelen zij zich daadwerkelijk thuis in de stad of blijven ze een buitenstaander? Om hier antwoord op te krijgen ging ze op zoek naar 180 Amsterdammers.

Vind maar eens al de nationaliteiten

Geen gemakkelijke opdracht bleek al snel. "Ik heb vrienden en familie echt doodgegooid met de vraag of ze mensen kenden." Zelfs mensen uit Europa dienden zich niet zomaar aan. "Ik dacht dat dat makkelijk zou zijn. Zo lekker dichtbij huis." Een Luxemburger bleek in geen velden of wegen te bekennen. "Ik heb heel het bedrijfsleven aan de telefoon gehad", zegt Frijling. Uiteindelijk had ze na lang zoeken beet en vond ze iemand aan het conservatorium.

De portretten van de Amsterdammers moesten vooral geen promopraatje zijn voor de stad. "Ik ben op zoek gegaan naar het echte verhaal. Dan hoor je mooie, emotionele maar soms ook heftige verhalen."

De Amsterdamse grachten, Nachtwacht en Wallen lokken hordes toeristen naar onze hoofdstad, maar eenmaal gesetteld is niet iedereen vol lof. Een Oostenrijkse verbaasde zich over hoe vies alles is. "Papier en kauwgom op straat. Ik voelde mijzelf haast vies als ik met haar praatte." Terwijl een Portugees zich verwonderde over de schone straten. "Die tegenstellingen zijn juist mooi", zegt Frijling.

Vreselijke vraag

Ondanks de meest uiteenlopende achtergronden ergeren veel nieuwkomers zich aan dezelfde vraag: waar kom je vandaan? "Velen bekenden dat ze zich het minst thuis voelen als iemand dat vraagt. Moeten ze dat meteen tijdens eerste kennismaking al uitleggen."

Ster advertentie
Ster advertentie