Achtergrond

'Jongeren kunnen geen toekomst opbouwen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jongeren kunnen geen toekomst opbouwen'

Als het gaat om de arbeidsmarkt zitten daar vele kanten aan. Aan de ene kant komt een grote groep niet aan het werk en aan de andere kant wordt er geschreeuwd om personeel en is er sprake van oververhitting. Alexander Pechtold (D66), Lilian Marijnissen (SP) en Gert-Jan Segers (CU) schoven aan bij NPO Radio 1 om te praten over de arbeidsmarkt.

'Ingewikkelder dan een nieuw wetje'

"Je ziet dat de kansen op de arbeidsmarkt echt verdeeld zijn." Dat zegt Alexander Pechtold. Hij noemt als voorbeeld vrouwen op de arbeidsmarkt: "Van vrouwen van mijn generatie en jonger is de helft nog niet economisch zelfstandig. En dan is de definitie van niet economisch zelfstandig: nog geen duizend euro. Daar zitten problemen achter die ik echt ingewikkelder vind dan alleen maar een nieuw wetje."

'Jongeren kunnen geen toekomst opbouwen'

Segers geeft aan dat hij het daarmee eens is maar ook jongeren erg belangrijk vindt. "Jongeren die minder snel een vaste baan kunnen krijgen, minder snel een huis kunnen kopen en minder snel pensioen opbouwen. Je ziet echt een tweedeling tussen jong en oud." Je ziet volgens Segers een tweedeling tussen een flexcontract en een vast contract en dat gat moet volgens hem kleiner worden.

Marijnissen geeft aan dat zij zich zorgen maakt om de proeftijd die wordt verlengd. Het gaat langer duren voor je een vaste aanstelling krijgt. "De onzekere contracten zijn toegenomen afgelopen jaren." Dit zorgt volgens Marijnissen voor grote problemen bij mensen. "Jongeren kunnen geen toekomst opbouwen" en lonen blijven volgens Marijnissen achter. "Dat moet veranderen."

'Werkgevers moeten gaan leveren'

Er is dus wel werk, maar de onzekerheid neemt toe. Pechtold: "Je ziet dat daar waar de overheid over salarisontwikkeling gaat het de goede kant op gaat. Je ziet dat door de belastingverlaging die we doen mensen ook echt meer te besteden hebben. Maar de markt, het bedrijfsleven, is nog aarzelend." Volgens Pechtold zou het hier uiteindelijk vandaan moeten komen. Daar is Segers het mee eens: "Werkgevers moeten gaan leveren." Volgens hem gaat dat de goede kant op. "Er worden CAO's afgesloten die echt goed zijn."

Troonrede 2018: Arbeidsmarkt

De gunstige economie biedt ruimte om de sociaaleconomische structuur van ons land sterker en moderner te maken. Het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans heeft als doel dat het voor werkgevers minder risicovol wordt mensen een vast contract aan te bieden. De regering wil daarnaast schijnzelfstandigheid tegengaan. Zzp’ers die bewust kiezen voor het ondernemerschap wordt niets in de weg gelegd. Omdat een moderne arbeidsmarkt rekening houdt met persoonlijke omstandigheden, wordt het geboorteverlof voor partners verlengd van twee dagen tot maximaal zes weken.

Nog teveel mensen met een arbeidsbeperking staan ongewild langs de kant. De regering start een breed offensief om aan hen meer kans te geven op een volwaardige baan. Werken moet lonen, ook voor deze groep.

Het huidige pensioenstelsel maakt collectieve verwachtingen van mensen steeds minder waar. De stijgende levensverwachting, veranderingen op de arbeidsmarkt en de aanhoudend lage rente hebben kwetsbaarheden aan het licht gebracht. De regering wil samen met sociale partners werken aan een pensioenstelsel dat deze kwetsbaarheden niet kent en dat tegelijkertijd sterke elementen als de collectieve uitvoering en risicodeling handhaaft.

Bas ter Weel, econoom en directeur SEO Economisch onderzoek, viel drie punten op over de arbeidsmarkt. Bekijk de video hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.



Ster advertentie
Ster advertentie